De geschiedenis van digitale opslag

Weten kinderen tegenwoordig nog wat een cassettebandje is? Zeker weten van niet. En ze kennen al helemaal niet het verband tussen een cassettebandje en een potlood. Als ze een plaatje zien van een floppy disk, dan denken kinderen waarschijnlijk hooguit aan de ‘save’-knop op het computerscherm.

Ponskaart

Het blijft fascinerend om te zien hoe snel de ontwikkelingen op digitaal gebied elkaar opvolgen, zeker als je kijkt naar de geschiedenis van de digitale opslag.

Het begon allemaal met de ponskaart, die volgens Wikipedia een centrale functie vervulde in het ponskaartensysteem dat in de tweede helft van de 20e eeuw de aanzet vormde voor geautomatiseerde informatieverwerking. Tot de jaren ’80 werden deze kaarten gebruikt om informatie op te slaan in een vorm die machinaal gelezen kon worden. De bekendste toepassing is die van het invoeren van gegevens in computersystemen.

De voorloper van de ponskaart werd overigens al veel eerder gebruikt, bijvoorbeeld bij het afspelen van muziek op draaiorgels en in speeldoosjes in de 19e eeuw. Al in 1790 schijnt er een weefgetouw te zijn geweest, dat werd aangestuurd met behulp van een ponskaart.

Wentgebouw

Dit doet me overigens denken aan het F.A.F.C. Wentgebouw op De Uithof, waar mijn vriend een aantal jaar gewerkt heeft. Dit markante gebouw wordt in de volksmond De Ponskaart genoemd, vanwege het uiterlijk (zie foto). Helaas wordt het gebouw op dit moment gesloopt.

duurzamesloopwent-gebouw-fotohansvanleeuwen

Van groot, traag en duur naar klein, snel en relatief goedkoop

De infographic van Mashable geeft een mooi overzicht van de opvolgers van de ponskaart. Eerdergenoemd cassettebandje en de floppy komen er ook in voor. Sommige dingen worden nog steeds gebruikt, zoals de cd sinds ongeveer 1990, de USB-stick en de SD-kaart. De nieuwste manier om gegevens digitaal op te slaan is natuurlijk de ‘cloud’. Wat wordt het volgende in dit rijtje?

4b20d4ec68d60f454c722e64a8a40d34

Zettabyte

Over data opslag gesproken: heb je al gehoord van de zettabyte? Het tijdperk van de zettabyte wordt eind 2016 verwacht. Analisten van Cisco voorspellen dat we dan een zettabyte aan data via het internet hebben uitgewisseld en dat we niet lang daarna jaarlijks een dergelijke hoeveelheid zullen verwerken.

Ik kan me er niet zo veel bij voorstellen, maar onderstaande infographic van XO Communications probeert dit inzichtelijk te maken. Ik heb even gegoogled en na de zettabyte wachten ons nog de yottabyte, brontobyte en geopbyte.

Year-of-The-ZettabyteXOFNL900-1-640x3057