OpenText koopt Dell EMC's Documentum

De Canadese ECM-leverancier OpenText kocht deze week de Enterprise Content Divisie van Dell ECM, inclusief ECM-suite Documentum. Dit is de tweede grote aankoop (deze keer voor een bedrag van USD 1,6 miljard) van OpenText. In april 2016 kocht OpenText al de content management oplossingen van HP, waaronder HP Teamsite (voorheen Interwoven). Dat was voor een veel lager bedrag: USD 170 miljoen.

ECM-suite Documentum was al een aankoop van EMC in 2003 voor USD 1,7 miljard. EMC werd daarna overgenomen door Dell en Dell verkoopt nu alle enterprise content management oplossingen en consultancy door aan OpenText.

OpenText Buys Documentum

De analisten buitelen over elkaar om dit nieuws te duiden. Documentum was de glorietijd namelijk al voorbij sinds de voormalige oprichters de open source suite Alfresco initieerden. Al vóór de overname door Dell waarschuwde vriend en vijand dat het voor Documentum-klanten misschien beter was om naar een alternatief uit te kijken.

ECM-museum

Zelf ben ik het spoor een beetje bijster. Is OpenText van plan om een historisch museum van CMS’en te openen? Na dinosaurus Interwoven (en Vignette) hebben ze ook dinosaurus Documentum aangeschaft. En eerder al Hummingbird. Het lijkt erop dat OpenText een verdienmodel ziet in de bestaande licenties en enorme klantenbestand van organisaties die deze ‘oudjes’ nog gebruiken. Het is ondenkbaar dat OpenText al deze tools met elkaar gaat integreren in één suite. Daarvoor is de onderliggende technologie te oud en te divers.

Consolidatie en disruptie

In de markt van enterprise content management (ECM) is er aan de ene kant een enorme consolidatie aan de gang. OpenText lijkt begonnen aan een race om alle ECM-suites in te lijven zoals een paar jaar gelden Oracle zo’n beetje alle portal-oplossingen opkocht. Aan de andere kant is er veel vernieuwing en zelfs disruptie aan de gang.

Aan de andere kant van het ECM-spectrum is er IBM dat een strategische samenwerking is aangegaan met Box. De echte vernieuwing moet van cloud-tools als Box komen. De grote ECM-suites zijn terecht bang voor dit soort disruptieve tools en moeten alle zeilen bijzetten om nog in de race te blijven. IBM zoekt die innovatieve ‘concurrenten’ actief op.

De reacties uit de markt

Noreen Seebacher doet op CMS Wire een verslag van de overname en citeert enkele reacties. “EMC’s ECD did not fit into that mix. As one former EMC executive noted, “There are no synergies (between ECD and the Dell EMC conglomerate).”

Een reactie van Real Story Group analist Apoorv Durga: “I don’t see lot of synergies between OpenText’s existing offerings and acquired offerings, so there’s very less potential of any integration or of realizing any benefits for customers.”

Analist Alan Pelz-Sharpe van Digital Clarity Group bekijkt het positief – voor de ECM/Documentum-medewerkers: “We wish the folks at Documentum well in their new home at OpenText. For the first time in over a decade, they will be in a place that understands what they do and appreciates both their technology and the strength of the Documentum brand.”

Lees ook het officiële persbericht van OpenText: ““We are at the beginning of the Digital revolution where extreme connectivity, automation, and computing are converging,” said OpenText CEO and CTO Mark J. Barrenechea. “This acquisition further strengthens OpenText as a leader in Enterprise Information Management, enabling customers to capture their Digital future and transform into information-based businesses.”