Smartphone apps halen alle data van je mobiele vriend

Smartphone apps downloaden je foto’s, lezen berichten, luisteren en kijken en luisteren mee op je camera en microfoon. Zonder dat gebruikers zich daar bewust van zijn.

De NPO zond vorige week maandag een programma uit dat waarschuwt voor smartphone apps die al je informatie van je smartphone of tablet halen. Dit is volledig legaal omdat de gebruikers van die apps de gebruiksrechten accepteerden. Ook informatie die absoluut niet relevant is voor het functioneren van de app wordt rigoureus naar binnen gehengeld.

Smartphone app

Gebruiksrechten geven toegang tot alle informatie

Het 3DOC-programma ‘Addicted to my phone‘ liet zien hoe een Deens televisiestation smartphones afluistert op een vergelijkbare manier als Facebook, Facebook Messenger of Talking Tom. Hiervoor huurden zij enkele IT-studenten in die een zaklamp app bouwden. Bij het installeren van de app wordt de gebruiker gevraagd de toegangsrechten te accepteren. In de praktijk blijkt dat mensen de inhoud van dergelijke overeenkomsten niet of maar heel vluchtig  lezen en niet op de hoogte zijn van de consequenties. De zaklamp app krijgt met het accepteren van die gebruiksvoorwaarden de toegangsrechten tot alle foto’s en berichten, de microfoon, de camera en informatie over de locatie waar de smartphone zich bevindt.

Legale spionage

Tijdens het programma wordt getoond hoe de app argeloze gebruikers volledig legaal afluistert. Gesprekken worden opgenomen, de camera wordt aangezet en alle foto’s, filmpjes, sms’jes, whatsapp- en emailberichten worden direct gedownload. Zelfs als de app eenmaal van de telefoon is verwijderd, heeft de eigenaar van de app nog steeds het recht om al die gegevens te bewaren. Voor de eeuwigheid.

In de documentaire kloppen de app-bouwers van de zaklamp app na enkele weken aan bij de gebruikers. Zij laten zien welke informatie zij allemaal hebben. Van een “welterusten” aan een vader tot privé-foto’s van een vriendin. De onwetende proefpersonen zijn verbluft en worden zeer boos op de makers. Zij reageren dat zij helemaal geen toestemming hebben gegeven voor het downloaden van al die gegevens. Zij voelen zich bedonderd en bespioneerd.

Bekijk de 3DOC documentaire ‘Addicted to my phone‘.

Wat is hier tegen te doen?

Er is veel geld te verdienen door app-bouwers met de informatie die zij van smartphones halen. In het fragment over Talking Tom is duidelijk te zien dat allerlei informatie van de smartphones regelrecht ‘real time’ naar allerlei marketingbureaus wordt gestuurd.

Je camera afplakken is op een laptop nog wel te doen, maar op een smartphone is dit wat lastiger. En dat houdt alleen het downloaden van camerabeelden tegen als je die camera niet zelf gebruikt. Je kunt ook je privacy-instellingen aanpassen, maar dat is wat complex en houdt niet alles tegen. Je kunt ook de gebruiksvoorwaarden van allerlei apps niet accepteren, maar dan kun je die app ook niet gebruiken.

Ik heb dus geen kant-en-klare oplossing. Maar ik zou als tip geven om bij de volgende verkiezingen te stemmen op een partij die privacy-bescherming een universeel mensenrecht vindt en die ook maatregelen wil nemen om die privacy rigoureus te beschermen. Bijvoorbeeld door mensen de enige juridische eigenaar te laten zijn van hun informatie.