Dit is wat er gebeurt als we praten over ethiek waar AI bij is

Bestaat er een uniforme set van morele wetten? En zo ja, kunnen we kunstmatige intelligentie deze wetten leren om ons te beschermen? Deze vraag stelt The Guardian aan de orde in een korte film.

In film zie je hoe de ontwikkelaar van een ‘embodied’ AI (kunstmatige intelligentie) een filosoof consulteren om een set van morele regels op te stellen die de AI kan leren en opvolgen. Maar dat valt niet mee.

It’s complicated

Voor complexe morele vraagstukken is er niet altijd een kraakheldere oplossing. Daarom is het de mensheid nog nooit gelukt om ethiek te vertalen in een set ondubbelzinnige regels. Je kunt je afvragen of er ooit zo’n set aan regels zal zijn, omdat er bij een ethische uitdaging vaak allerlei factoren een rol spelen die elkaar beïnvloeden en die het noodzakelijk maken om de situatie vanuit verschillende perspectieven te bezien.

Dus hoe gaan we in vredesnaam ethische regels opleggen aan kunstmatige intelligentie zonder dat deze superieure intelligentie ons kwaad doet of zelfs vernietigd? Dit lijkt een thema uit een science fiction film, maar je ziet deze discussie steeds vaker opduiken.

Lees het artikel op SingularityHub van Vanessa Bates Ramirez.