AI is het nieuwe elektriciteit

Kunstmatige intelligentie (AI) is geen science fiction. Het verandert nu al de ene industrie na de andere. Aldus Stanford adjunct professor Andrew Ng, tevens Baidu chief scientist en Coursera co-founder, op het MSx Future Forum.

Het Future Forum is een serie discussies waarin de trends worden verkend die de wereld significant veranderen. In zijn presentatie, toont professor Ng wat ‘artificial intelligence’ nu al teweeg brengt, maar hij gaat ook in op de beloftes, hypes en grootste obstakels.

ng-ai-1630_1.jpg

De presentatie van Andrew Ng is behoorlijk ‘nerdy’. Hij leest van papier en tekent lustig – maar niet al te duidelijk – formules en cirkels op een white board. Maar ik raad je toch aan om de video in zijn geheel te bekijken. Anders mis je uitspraken als: ” Just as electricity transformed almost everything 100 years ago, today I actually have a hard time thinking of an industry that I don’t think AI will transform in the next several years.” Dat zijn boude uitspraken, maar Andrew heeft wel de autoriteit en de bewijzen die deze bewering kracht bij zetten.

Uitdagingen

Andrew Ng noemt ook de uitdagingen en gevaren van AI. Er is nog steeds een gebrek aan data om AI echt ten volle in te zetten, alle hype rondom ‘Big data’ ten spijt. En – ook niet onbelangrijk – er zijn nog te weinig talentvolle en kundige mensen om tot een echte doorbraak te komen.

De investeringen in AI groeien wel gestaag. The market is only going to grow. By 2020, Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat in 2020 zo’n 47 miljard USD wordt geïnvesteerd. Dat was in 2016 nog ‘maar’ 8 miljard USD.

Evil AI

Andrew ziet ‘Evil AI’ als een imagoprobleem. Hij is niet zo bang voor een allesoverheersende superieur intelligentie die de mensheid zal vernietigen. Wel ziet hij dat AI en robotisering veel banen gaan overnemen. Daarom moet het onderwijssysteem nu al worden aangepast. Het geeft geen zin om mensen op te leiden voor een baan die al snel wordt weggeautomatiseerd.

Lees het Stanford Business artikel van Shana Lynch