23 dingen die AI beter, sneller en goedkoper kan doen dan jij

Volgens digitale marketing-goeroe Seth Godin zal kunstmatige intelligentie (AI) beetje voor beetje onze samenleving veranderen. De vraag is nu: hoe handhaaf ik mijzelf als professional?

Seth heeft daar wel een antwoord op: maak jezelf onvervangbaar. Stel jezelf de vraag: “Hoe word ik zo veerkrachtig, menselijk en zo’n verbinder dat de technologische ontwikkelingen mij niet overbodig maken?

linchpin - seth godin

Seth noemt dat een linchpin, naar zijn gelijknamige boek. Centraal thema in dit boek is: “Kan ik heel goed in iets worden dat voor een computer heel moeilijk is om van mij over te nemen?”

Maak jezelf onvervangbaar

Dat zijn in elk geval niet zaken als het weer voorspellen, een röntgen-foto lezen, correct spellen, de financiële situatie van een bedrijf achterhalen, een gezicht herkennen in een menigte, calorieën tellen, een vliegtuig besturen, de temperatuur  binnenshuis regelen, de juiste richting aanwijzen, een index van een boek maken, een metalen balk lassen, aandelen verhandelen, een online advertentie plaatsen, bedenken welk volgend boek je het beste kunt lezen, een plant water geven, een te vroeg geboren baby volgen, een brand detecteren, poker spelen, documenten lezen voor een rechtszaak, postpakketten sorteren.

Dit soort zaken kan AI nu al veel sneller, beter en goedkoper. Dit soort concurrentie is onverslaanbaar.

Ik heb twee zaken uit Seth’s ’23 things’-lijstje niet genoemd: Go spelen, Jeopardy spelen. Volgens mij blijven mensen spelen. Sterker nog: we gaan meer en meer spelen. Dat een computer beter kan spelen dan wij is niet het punt. Mensen halen plezier uit spelen. Ik moet de AI nog tegen komen die plezier haalt uit een spel.

Non-stop AI

Volgens Seth gaat AI gestaag door met het overnemen van zaken. Niet ‘big bang’, maar stap voor stap. ‘Nibbling’ noemt hij dat. AI geeft nooit op, het gaat eindeloos door. Niet uit kwade bedoelingen, maar gewoon omdat dit de opdracht is. Seth zegt het heel treffend: “Technology destroys the perfect and then it enables the impossible.” Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de samenleving, maar ook voor elk individu.

Lees het artikel ’23 things …’ van Seth Godin

Bekijk het boek ‘Linchpin’ van Seth Godin


Maak jezelf onvervangbaar: word een EIM Specialist

Met de EIM Specialist-training Informatiestrategie leer je hoe je in 12 stappen een succesvolle informatiestrategie ontwikkelt. Daar kan geen AI tegenop!

InformatiestrategieEIM SPECIALIST • INFORMATIESTRATEGIE

Alle instrumenten om een concrete en meetbare informatiestrategie te ontwikkelen.

vanaf € 695,- online en vanaf € 595,- p.p. in-company | meer informatie