Reality check voor AI: wat is de echte waarde nu?

Terwijl chatbots, predictive analytics en intelligent search helemaal ‘hip and happening’ zijn vandaag de dag, wordt de echte waarde van AI voor organisaties zwaar overschat. 

Dat is tenminste de mening van Ben-David Ofer, Executive VP Engineering bij Jive Software. Ben-David doet daarom graag een ‘reality check’: Ja, AI is zeker begonnen met het aanpakken van ‘laaghangend fruit’ in organisaties door bepaalde taken die in het verleden (te) veel tijd kostten over te nemen. Denk aan het opschonen van e-mail postbussen, het inplannen van vergaderingen en het creëren van op data-analyse gebaseerde takenlijsten.

MI-3.0-Thumbnail-1-1

Voorspellend

AI wordt steeds beter in het voorspellen van de behoefte van medewerkers. Spraakherkenning zal ook een hoge vlucht nemen. En er ligt nog meer potentie. Maar om AI te brengen van hype naar praktische toepassingen is er meer nodig dan potentie alleen. Ben-David ziet een aantal barrières en uitdagingen die nog moeten worden overwonnen voordat we AI écht praktisch kunnen inzetten.

Fragmentatie is ‘killing’ voor AI

De eerste is het overwinnen van fragmentatie. AI heeft enorme hoeveelheden data nodig om van te leren. Maar als die dataverzamelingen niet onbeperkt toegankelijk zijn, heeft AI een groot probleem. Alle ondersteuning van API’s en de roep om ‘Open Data’ ten spijt hebben we nog steeds te maken met een sterk versnipperd landschap van niet aangesloten dataverzamelingen.

En bij data gaat het niet alleen over documenten, web content en CRM-data, maar ook over ‘opgeslagen’ conversaties, sentimenten, acties, groep- en teamkenmerken die uit diverse collaboration tools te halen zijn. Zodat AI bijvoorbeeld kan bepalen welke medewerkers het beste met elkaar in een project kunnen samenwerken om het gewenste doel te bereiken.

Set them free!

De enige manier voor organisaties om klaar te zijn voor de toekomst – en die toekomst komt er heel snel aan – is door ‘siloed data’ vrij te maken en door medewerkers en teams meer te stimuleren in hun creativiteit.

Ben-David is kritisch, maar zeker niet anti-AI. “Remember, despite what you’ve heard, AI isn’t the end of the world. I believe it’s just the beginning.”

Lees het Venture Beat artikel van Ben-David Ofer