Alles wat je nodig hebt om te bewijzen dat technologie onze samenleving ingrijpend verandert

Hoe zit de wereld er straks uit als je kijkt naar de drie grootste technologische innovaties van vandaag: AI, VR en 3D? Sterker nog: wat als je die drie combineert? 

AI (kunstmatige intelligentie), VR (virtuele realiteit) and 3D (3-dimensionaal printen) krijgen de meeste media-aandacht en er worden ook gigantische bedragen in geïnvesteerd. Ze krijgen ook alledrie een prominente positie in de Gartner hype cycle.

Volgens John Hauer, oprichter en CEO van Get3DSmart, is er alle reden om hoge verwachtingen te hebben. Experts voorspellen enorme groei in deze drie technologieën. AI zal tot 2022 groeien met USD 16 miljard, de AR/VR-markt (denk ook aan games!) groeit tot dat jaar met een verbijsterende USD 162 miljard. En de 3D print-markt zal in dat jaar zo’n USD 30 miljard bedragen.

3D printing

Platform enabler

Dit zijn op zichzelf al indrukwekkende bedragen. Maar, zo vraagt John zich af, wat als je die drie markten met elkaar combineert tot wat hij noemt een ‘platform enabler’? Dat zal in zijn ogen leiden tot compleet nieuwe business-modellen die wij ons nu nog niet helemaal kunnen voorstellen.

Chatbots, levende dinosaurussen en zichzelf bouwende robots

Er is nu veel te doen over chatbots die call centers, een markt van zo’n slordige USD 8 miljard, waar miljoenen mensen werken. 70% van de kosten van call centers gaan naar salarissen. AI-aangedreven bots moeten die kosten reduceren door het werk van al die call center-medewerkers over te nemen. Hoewel nog redelijk toekomstmuziek is dit een redelijk ‘klassiek’ voorbeeld van de mogelijkheden van AI.

Maar dit is nog te eendimensionaal voor 3D-man John Hauer. Hij noemt het plan van een Australisch team van wetenschappers om met 3D printing en virtual reality (VR) een dinosaurus tot leven te brengen.

En ook de startup Virtualiticis die VR met artificial intelligence (AI) combineert om inzichten in ‘big’ en complexe data te visualiseren voor mensen. Dit leidt tot wel 10 verschillende dimensies tegelijk.

Of  de Engelse startup die het 3D-printen van robotarmen slimmer en efficiënter maakte door de AI te laten analyseren hoe het printproces nóg sneller en foutlozer kon. Ze hebben de productietijd daarmee gehalveerd.

Het einde is nog lang niet in zicht

Er komen nog veel meer innovaties rond AI, VR en 3D-printing. En juist de combinaties leveren de meest interessante innovaties op. John voorziet nog veel ‘disruptie’ op komst. Hij denkt aan een wereldwijd geavanceerd machinegestuurd netwerk dat ter plekke consumentenproducten produceert.

At that point, the real question becomes, will the technology serve us or will we serve it? Maybe soon, that will be the actual question of life, the universe, and everything. Time will tell.

Nieuwe kansen, nieuwe processen

John legt goed uit dat er veel zal gaan veranderen in de manier waarop we producten ontwerpen, testen, produceren en distribueren. Het artikel is een ‘long read’, maar zeer de moeite waard als je meer wilt weten over de mogelijkheden van AI, VR en 3D.

Hij heeft zeker geen blinde vlek voor de gevaren van deze ontwikkelingen. Hij vraagt zich terecht af of we op een punt gaan komen waar de technologie niet langer dienend is maar waar de mensen de technologie dienen.

“At that point, the real question becomes, will the technology serve us or will we serve it? Maybe soon, that will be the actual question of life, the universe, and everything. Time will tell.”

Lees John Hauers’ volledig artikel Here’s All the Proof You Need That Technology Is Utterly Transforming Our Society