4 types van AI: 2 ervan zijn nog ‘SciFi’

De ontwikkelingen in machine learning, neurale netwerken, natuurlijke taal, genetische algoritmes gaan zo hard dat de evolutie van ‘eenvoudige’ AI naar zelfbewuste AI steeds dichterbij lijkt.

Futurism toont in een infographic vier vormen van AI: de reactieve AI, de AI met beperkt geheugen, de begrijpende AI en de zelfbewuste AI.

Types of AI

Het ‘probleem’ met deze indeling is alleen dat de laatste twee vormen van AI alleen nog in science fiction films bestaan.

Deze ‘beperkte’ AI’s zijn er al

Type I is puur reactief en heeft geen geheugen. Voorbeelden zijn IBM’s Big Blue dat Kasparov versloeg met schaken en Google’s AlphaGo dat van de Go-kampioenen won.

Type II heeft een beperkt geheugen. Voorbeelden zijn de zelfrijdende auto en chatbots.

Zijn dit de AI’s van morgen?

Type III is de begrijpende AI. Voorbeelden zijn … C-3PO en R2D2 van Star Wars (vanaf 1977 en het eind is nog niet in zicht) en Sonny in de film I, Robot (2004). In onze fantasie bestaat deze vorm van AI al vrij lang, maar dat maakt een fantasie niet reëler.

Type IV is de zelfbewuste AI. Voorbeelden komen weer alleen uit de SciFi: Eve in Ex Machina en Synths in de tv-serie Humans.

Zelf zou ik graag Data uit Star Trek (deze serie begon al in 1966) aan AI-type IV  toe willen voegen. Data is zo zelfbewust dat hij maar een ding wil: menselijk worden. Want hij is wel zo intelligent en zelfbewust om te begrijpen dat hij alles behalve menselijk is. Data was niet zo van de hypes …

Bekijk de infographic Types of AI van Futurism