Real Story Group: Overzicht tools voor ‘Employee experience’

Adviesbureau Real Story Group deed een dappere poging om een overzicht te maken van alle tools die medewerkers helpen in een digitale werkomgeving.

De Employee Experience Technology Map – kortweg ‘EmpEx 200’ – toont 135 leveranciers met 200 tools.

Real Story Group Employee Experience Technology 2017

De 135 tools zijn verdeeld over drie categorieën:

  1. Collaboration & Communication met tools voor onder andere Groupware, Team Chat, Enterprise content management/Document management, Task management en Intranet.
  2. Self-Service met tools voor Learning & Development, Travel, Time & Expense Management, Portals & Identity Management en Knowledge management & Search.
  3. HR and other Line-of-Business Applications met onder andere ‘Core HR’, HR Analytics en Finance.

Er komen nog meer tools. En nog meer.

Namen die in bijna alle categorieën veelvuldig terugkomen zijn IBM, Oracle, Google, Microsoft en ook Atlassian. SAP komt veel voor in de derde categorie. Maar er zijn nog meer dan voldoende ‘overige’ leveranciers die een plekje hebben veroverd in dit landschap.

Het aantal leveranciers en tools zal in de toekomst alleen nog maar groeien, aldus RSG-oprichter Tony Byrne: “We’ll definitely see an expansion of players,”. The major platforms are still going to be there. Microsoft Office and G Suite, and IBM has a lot to say there, too. Slack is not the end of the story. There are going to be more and more tools like Slack that will be mobile and cloud first to fill very specific needs.”

Digitale werkomgeving is nooit één tool

Het overzicht laat goed zien dat een intranet of digitale werkomgeving nooit met één tool kan worden beheerd of gerealiseerd. Veel organisaties denken dat hun web content management systeem (WCMS) waarmee zij de website beheren ook wel volstaat voor het beheer van het intranet. Of dat MS SharePoint de tool onder een digitale werkomgeving is.

Een intranet of digitale werkomgeving is de plek waar medewerkers alle informatie, kennis, mensen en tools vinden om hun werk te kunnen doen. Dat kan dus nooit allemaal door één tool worden gedaan.

Een overzicht als de EmpEx 200 kan helpen om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal binnen organisatie aanwezig is en wat er nog bij moet komen om de digitale werkomgeving in te richten.

Het gaat om de ‘Employee experience’

Uiteraard gaan de tools niet het verschil maken. Het gaat uiteindelijk om de optimale beleving voor de medewerkers. Helpt de digitale omgeving echt om hun werk beter, efficiënter en plezieriger te maken? De beschikbaarheid van alleen een set aan tools, is niet voldoende.

Een digitale werkomgeving is ook nooit ‘af’. Alleen door continu te meten of medewerkers echt worden geholpen en door continu verbeteringen aan te brengen in dialoog met de medewerkers kan een digitale werkomgeving een succes worden.

 

Download de EmpEx 200 in een hogere resolutie

Lees het CMS Wire-artikel van Dom Nicastro


ADVIES IN DIGITALE WERKOMGEVING

De adviseur van TIMAF geven onafhankelijk advies over de inrichting van een digitale werkomgeving.

Wij helpen bij het vertalen van de doelstellingen in een informatiestrategie, het ontwikkelen van een informatie-architectuur, het opstellen van een optimale informatiegovernance, het kiezen van de juiste tools en het optimaliseren van de informatieprocessen.

Interesse in een gesprek? Neem vrijblijvend contact op via info@timaf.nl of bel +31 (0)30 877 35 60.