Schijn bedriegt bij de Forrester Wave ECM Q2, 2017

Analistenbureau Forrester publiceerde twee nieuwe ‘Waves’ voor ECM-systemen. Het verrassende aan beide Waves is niet zozeer de lijst aan ‘usual suspects’ maar het feit dat Forrester zich steeds meer door marketingpraatjes van leveranciers laat verleiden en de grip op de realiteit lijkt te verliezen.

Sinds 2015 verdeelt Forrester de markt voor enterprise content management (ECM) in ‘business content services’ en ‘transactional content services’. Maar wie de twee Waves naast elkaar legt, ziet veel tools in beide grafieken terugkomen. En ook komen zo’n beetje dezelfde ‘leiders’ weer terug.

2017 Forrester ECM Wave

Nieuwe spelregels

Forrester voorspelt dat de markt voor enterprise content management (ECM) wereldwijd USD 8 miljard is in 2017 en 9 miljard in 2018. Deze markt wordt niet alleen bepaald door de ‘klassieke’ leiders. Zij zijn juist in de verdediging gedrukt door een hausse aan nieuwe partijen. Met consolidaties en overnames proberen de grote partijen het hoofd te bieden aan nieuwe concurrenten die succesvol zijn dankzij hun ‘cloud-native’ platformen met een moderne architectuur die flexibele, granulaire applicaties ondersteunen met een specifieke meerwaarde.

Veel organisaties zijn bezig met een digitale transformatie en zij zijn op zoek naar partijen die enterprise content helpen inzetten op een manier die past bij die transformatie. Door informatiesilo’s samen te brengen, governance te integreren en door de context van informatie optimaal in te zetten. Juist de ‘nieuwkomers’ halen daar de ene na de andere overwinning, terwijl organisaties vaak bezig zijn met een ‘exit-strategie’ voor de oudgedienden.

Leiders, voorlopers, tegenstanders en uitdagers

In de ‘ECM Business Content Services Wave’ evalueert Forrester 15 meest prominente leveranciers. In de ‘ECM Transactional Content Services Wave’ evalueert Forrester 13 leveranciers die ook bijna allemaal in de ‘business content’ Wave staan.

Van de business content tools noemt Forrester de ‘Leaders’ OpenText Content Suite, IBM, Microsoft, OpenText Documentum, Alfresco, Box en M-Files, de ‘Strong Performers’ Hewlett Packard Enterprise, Hyland, iManage, SpringCM, Everteam, Kofax en SER Group en de ‘Contender’ Upland Software.

2017 Forrester ECM Wave
The Forrester Wave™: Enterprise ECM — Business Content Services, Q2 2017

Van de transactional tools noemt Forrester de ‘Leaders’ OpenText Content Suite, Hyland, IBM, Newgen, OpenText Documentum en Kofax, de ‘Strong Performers’, SER Group, Everteam, Upland Software, Laserfiche, M-Files, Alfresco en HPE. Er zijn volgens Forrester in deze Wave geen ‘Contenders’ en ‘Challengers’.

2017 Forrester ECM Wave TCS
The Forrester Wave™: ECM — Business Content Services, Q2 2017

ECM-expert David Roe schreef een interessant artikel over de Forrester ECM Transactional Wave.

Business Content Services biedt dynamiek

Forrester verdeelt de ECM-markt in twee delen: business content services en transactional content services.

Business Content Services beheren de ‘dagelijkse’ enterprise content, zoals office-documenten, spreadsheets, e-mails en multimedia (audio, video, foto’s en afbeeldingen). Denk hier aan tools voor document management, collaboration en file sharing met onder andere een gebruikersinterface.

In dit deel van de ECM-markt zit de meeste dynamiek en innovatie. Althans, bij de nieuwe en kleinere spelers. IBM is gaan samenwerken met ‘newbie’ Box. De Wave noemt behalve Box geen andere EFSS-tools (enterprise file sync en share) zoals Dropbox en Google Drive die gaandeweg meer document management functionaliteiten bieden.

OpenText koopt de ene tool na de andere op van de categorie ‘dinosaurus’. De ContentSuite is een van de platformen in het aanbod, naast Documentum dat geen lang leven meer lijkt te hebben. De integratie van alle opgekochte tools is complexer dan de ‘Suite’ marketing white papers doen geloven.

Microsoft kiest met SharePoint 2016 en SharePoint Online duidelijk voor een cloud-strategie. OneDrive completeert de behoefte aan eenvoudige ‘file sharing’. Maar bij extreem grote volumes, bestandsgroottes en wisselende bestandsformaten kan SharePoint echt niet meekomen met IBM,Alfresco en OpenText.

Transactional Content Services voor de ‘power players’

Transactional Content Services beheert content die in de regel door transacties en ‘van buiten’ de organisatie tot stand komt. Dit soort content is ook gekoppeld aan gestructureerde processen, die grote hoeveelheden digitale documenten genereren. Dit soort diensten leveren functionaliteit op het gebied van multichannel capture, e-formulieren en business process management (BPM).

Met name de tools die beschikken over een BPM-module of die kunnen integreren met BPM-tools zijn geschikt voor dit soort hoge volume transacties. IBM FileNet, Alfresco, OpenText, Kofax en Everteam kunnen dat wel aan.

Enige scepsis op zijn plaats

Forrester produceert regelmatig ‘Waves’ die door veel organisaties gretig worden gelezen en gebruikt. Maar enige scepsis bij die Forrester-rapporten is wel op zijn plaats.

Ik schreef al eerder Forrester is de weg kwijt met de WCMS Wave 2017 en ook over deze Wave is wel een kritische noot te kraken. Maar ik laat het woord graag aan ECM-expert Joe Shepley die met zijn artikel Forrester Wave Falls Flat al prima verwoord wat ik zelf denk bij deze ECM Waves: leuk om tools in een grafiek te zetten, maar in de praktijk is de rolverdeling anders en ligt het veel genuanceerder.

Mijn advies is en blijft: laat je inspireren door Waves en Magic Quadrants, lees de trends en de voors en tegens van deze tools. Maar gebruik dit soort overzichten niet 1 op 1 voor je eigen selecties en beperk je niet tot de tools die in deze overzichten staan. Denk ook aan de ‘local heroes’ die geen internationale markt bedienen maar wel een persoonlijke(r) dienstverlening bieden en vaak kant-en-klare modules leveren die complexe integratietrajecten overbodig maken.

Meer informatie

De rapporten van Forrester gaan ook in op enkele trends in de ECM-markt. Zoals de verregaande digitalisering, procesautomatisering en het uitbannen van papier, de belangrijkste eigenschappen van transactional content services en hoe ECM kan bijdragen aan ‘digital business’.

Koop het rapport The Forrester Wave™: Enterprise Content Management — Business Content Services, Q2 2017

Koop het rapport The Forrester Wave™: Enterprise Content Management — Business Content Services, Q2 2017


ADVIES IN ECM-SYSTEMEN

De onafhankelijke adviseurs van TIMAF geven onafhankelijk advies over de selectie en inrichting van ECM-systemen.

Wij helpen bij het vertalen van de doelstellingen van de organisatie en de gebruikers in requirements, het begeleiden van de toolselectie en de selectie van de implementatiepartner.

Interesse in een gesprek of een voorstel? Neem vrijblijvend contact op via info@timaf.nl of bel +31 (0)30 877 35 60.