Blockchain is de nieuwe richting voor informatieprofessionals

Blockchain is een interessante technologie voor informatieprofessionals. Deze technologie maakt het namelijk mogelijk om de integriteit, bescherming, duurzame toegankelijkheid en vrije uitwisseling van informatie te garanderen.

En dat is hard nodig in een tijd waarin nepnieuws, hacks, aantasting van netneutraliteit en schending van de privacy aan de orde van de dag zijn. Na 10 jaar experimenteren zijn de mogelijkheden van Blockchain nog niet volledig uitgekristalliseerd, maar de eerste interessante toepassingen krijgen steeds meer voet aan de grond.

Blockchain

De bekendste toepassing van Blockchain is Bitcoin. Sterker nog, deze innovatieve technologie begon met Bitcoin. En wat is Bitcoin – en heel ouderwets: geld – eigenlijk meer dan informatie over hoeveel waarde iets heeft? Terwijl dat stukje papier of dat zinken muntje van zichzelf nauwelijks waarde heeft, maar wel heel veel bacteriën. Achteraf bezien zijn Bitcoin en Blockchain-technologie een logische volgende stap in de manier waarop mensen – en computersystemen – omgaan met informatie.

Wie nog niet weet wat Bitcoin is, kan even deze korte film bekijken. Dan ben je weer helemaal bij.

Maar Blockchain is nog zoveel meer dan die virtuele munteenheid. Deze technologie kan ook worden toegepast voor elektronisch stemmen, het afsluiten van contracten, het vastleggen van eigendom, het registeren van patiëntgegevens en nog veel meer. De manier waarop Blockchain dit doet, kan de wereld (van informatiemanagement) op zijn kop zetten.

Hoe het begon …

De techniek achter Blockchain is vrij ingewikkeld. Maar zo’n beetje iedereen praat erover of heeft er iets over gehoord, dus zijn er talloze artikelen, infographics en video’s die Blockchain proberen te duiden voor leken. Maar niets werkt zo goed als een analogie.

Het begon allemaal in het jaar 500 AD op het eiland Yap (nu Micronesië) waar de Yappenen een 200 kilo wegende leisteen als valuta gebruikten. Zij wisten van elkaar wie hoeveel ‘Rai-steen’ had. Als een Yappeen beweerde dat hij meer Rai had dan hij in werkelijkheid had, werd hij tegengesproken door alle andere Yappenen. Als een Yappeen een Rai-steen in het water ‘verloor’ dan maakten alle Yappenen de afspraak dat ze die Rai-steen toch meerekenden. Als een Yappeen het eiland verliet, waren er nog voldoende Yappenen die wisten hoeveel Rai iedereen had. Erg handig!

Dit is geen gek verhaal, want na het lezen van Aan de rand van de wereld weet ik dat het er in de vroege Middeleeuwen ongeveer zo aan toe ging in het gebied rondom de Noordzee. Als je dit principe eenmaal door hebt, begrijp je ook het principe achter Blockchain.

Aan het eind van dit verhaal wordt ook uitgelegd hoe Blockchain het hacken van software kan tegengaan. Wel handig in een tijd van enorme afhankelijkheid van software, autonome machines en een ontwikkeling naar ‘Internet of Things’.

Blockchain helpt informatie te vertrouwen

De samenleving is gebaseerd op vertrouwen. Dat geldt voor relaties, contracten, geld, maar ook voor informatie. Internet heeft de uitwisseling van valse informatie alleen maar versterkt. Wat kun je nog vertrouwen? En wat niet? Blockchain-technologie kan helpen om een onderscheid te maken tussen echte informatie en valse informatie.

De ‘chain’ van de informatie wordt namelijk – versleuteld – bewaakt door iedereen in het netwerk. Zo weet je of de transactie of de bron van de informatie echt is wat het zegt dat het is. Zodat zelfs fake videos kunnen worden ontmaskerd.

Informatiebescherming met Blockchain

Er zijn ook de nodige negatieve verhalen over met name Bitcoin. Daar begint de volgende video van CNBC mee. Maar er kan ook zoveel goeds mee worden bereikt. Vanaf 3:42 geeft  de laatste video een praktisch voorbeeld van de waarde van blockchain voor informatiebescherming.

Met Blockchain kan informatie op een veilige manier worden opgeslagen en weer teruggehaald op het moment dat het nodig is. Er is geen bank, overheid of een andere tussenpersoon nodig die de informatie stiekem kan achterhouden, aanpassen of pas tegen betaling van een grote som geld kan vrijgeven. Het klinkt mij als muziek in de oren.