De status van technologie anno 2017

Technologie sluipt steeds vaker ons leven, ons werk, ons huis en onze slaapkamer binnen. Dat gaat bijna vanzelf. Waar staan we nu en welk effect heeft dit allemaal op ons?

De video Latest Technology of 2017 geeft een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is, maar legt hier en daar ook een kritische noot.

De video moet je een beetje over je heen laten komen. Niet dat de toon te hype is, maar omdat er weinig structuur in het verhaal zit. Dat maakt de video echter niet minder interessant. Je krijgt een idee van wat technologie nu allemaal kan en wat de ontstaansgeschiedenis is van veel van die technologie (ook mijn heldin Hedy Lamarr komt voorbij).

Een virtueel lichaam dat ons door en door kent

Een interessante stelling van deze documentaire: internet heeft nu een lichaam in de vorm van allerlei apparaten. Met ogen, oren, ledematen en een brein. Dit nieuwe Internet of Things weet veel van ons. Onze hartslag, waar we onze sleutels hebben gelaten en wanneer we de volgende afspraak hebben.

De vraag die wordt gesteld: als internet een lichaam heeft, hoe ver kan het dan reiken?

Ook Douglas Engelbart komt voorbij, de uitvinder van het meest verschrikkelijke apparaat ooit: de computermuis. Maar ‘Doug’ is ook de bedenker van ‘Intelligence Augmentation’, waarin computersystemen een verlengstuk zijn van de mens. Dat was in 1968 nog utopisch, maar vandaag de dag een realiteit.

Naast Doug zie je de al eerder genoemd Hedy Lamarr, maar ook Edward Snowden, Vint Cerf en andere ‘grootheden’ voorbij komen.

Onze smartphone verklapt alles

We gebruiken onze smartphone als verlengstuk van ons leven, maar omgekeerd geven smartphones veel en zo niet alles over ons door aan retailers en andere organisaties. Dat is in beginsel anoniem, maar de ‘onverlaat’ die akkoord gaat met de gebruikersvoorwaarden van bepaalde apps, is niet langer anoniem. En anders zijn er wel cookies die je gedrag vastleggen en je vervolgens ‘targetten’. Hier werd in 1967 al voor gewaarschuwd …

Welke organisatie weet het meeste over ons? Google! Deze koning van de ‘Intention based advertising’ weet wat we van plan zijn en waar we naar op zoek zijn. Google verzamelt informatie over ons op 60 platformen, waaronder Google.nl/com, YouTube, Chrome, Android en – vooruit – Google+.

Met Internet of Things worden niet alleen onze smartphone maar ook onze thermostaat, koelkast, kinderpop Barbie (!). Deze luisterapparaten helpen niet alleen, maar bouwen gestaag veel informatie over ons op.

AI, robots en wat er wel eens mis kan gaan

De documentaire gaat ook in op artificial intelligence, machine learning en robots. Er is al veel mogelijk, maar veel ook niet. De racistische tagging van Google Photos en Microsoft chatbot Tay laten zien dat AI (nog) niet onfeilbaar is. Maar AI leert wel snel. Heel snel.

Voor mensen als Stephen Hawking en Elon Musk gaat het allemaal de verkeerde kant op.  Maar niet iedereen deelt die angst. “If you can’t beat them, join them”, zegt cybernetica-expert Kevin Warwick. Voor hem is de mens ook een soort robot die werkt op elektrische pulsen. Hij wil een hybride levensvorm creëren, een cyborg. Hij vindt het hoog tijd dat mensen een ‘upgrade’ krijgen.

We bereiken het unieke punt van ‘singularity’ als we met behulp van ons brein alles kunnen bedienen, delen en communiceren. Zo is het idee.

Meer video’s over (internet)technologie

Als je de smaak te pakken hebt, vind je hier 11 Netflix-documentaires over technologie en het effect op ons en de samenleving.