Video, de rijzende ster van de content

Bij content denken veel mensen vooral aan tekst. Ook informatieprofessionals besteden hun tijd en aandacht vooral aan het beheren van tekst. Maar het gebruik van video neemt hand over hand toe. Dat gaat harder dan je denkt. Hoog tijd dus om daar eens je blik op te richten.

Tijd dus om te pleiten voor meer aandacht voor dit leuke, interessante en bijzonder effectieve ‘nieuwe’ medium.

Het jaar van video

De cijfers spreken voor zichzelf

Een nieuwe infographic van HighQ laat zien wat de impact in 2017 is van video marketing. In 2017 is online video goed voor 74 procent van al het internetverkeer. 55 procent van de internetbevolking kijkt elke dag video.

In social media groeit video het hardst, met 500 miljoen Facebook-gebruikers die elke dag video kijken (wat zou Facebook zijn zonder YouTube?) en 82 procent van de twitteraarster die video kijken.

Maar video is niet alleen voor consumenten. In de zakelijke wereld bekijkt 75 procent van de business managers elke week een video. 69 procent van de marketing, sales en business professionals hebben al gebruik gemaakt van video marketing in hun werk en de andere 31 procent is dat volgens HighQ van plan.

[ artikel loopt door onder deze infographic ]

2017-The-Year-of-Video-Marketing-infographic

Koning video: YouTube

Google’s (beter: Alphabet’s) YouTube is de onbetwiste koning van video op internet. Zowel in gebruik als in breedte van aanbod. Netflix is uiteraard een fenomeen op zichzelf, maar richt zich vooral op films, series en documentaires. YouTube biedt een platform waarop iedereen video’s kan maken, publiceren en commercieel uitbaten. En het is een fluitje van een cent om die video’s te bekijken, te delen en erop te reageren.

Sinds de eerste YouTube-video op 23 april 2005 is het videoplatform uitgegroeid tot een community van 1.3 miljard gebruikers. Elke minuut wordt er 300 uur aan video ge-upload. Elke dag worden zo’n 5 miljard video’s bekeken.

Online video is een ‘disruptor’

Daarmee is YouTube een ‘disruptor’ voor televisie. 6 van de 10 mensen verkiezen online video boven televisie. In 2025 zal de helft van de kijkers onder 32 jaar zich niet op betaaltelevisie abonneren. Men kijk ook steeds meer mobiel: 1 miljard mobiele views per dag, gemiddeld 40 minuten lang. Dit zijn met name jongeren.

En YouTube is echt voor de hele wereld. 80% van de YouTube-kijkers is van buiten de VS. YouTube is beschikbaar in 76 verschillende talen en daarmee toegankelijk voor 95% van de internetbevolking.

Dit artikel wordt te lang als ik alle interessante feiten over Google in tekst beschrijf. Meer over YouTube-gebruik vind je op https://www.thinkwithgoogle.com.

YouTube is een ‘money machine’

OK. Nog eentje dan: Google kocht YouTube in 2006 voor USD 1,65 miljard. Sindsdien pompen zij jaarlijks USD 6,350 miljard in het video platform. De opbrengsten zijn slechts USD 4 miljard. Dit bedrag is nog zo ‘laag’ omdat YouTube slechts 6% van Google’s (Alphabet’s) advertentie-inkomsten voor zijn rekening neemt. Maar die omzet gaat nog flink stijgen, zo is de verwachting.

Veel YouTube-gebruikers daarentegen verdienen wel serieus veel geld met het videokanaal. Zoals PewDiePie met een jaarlijks inkomen van USD 12 miljoen. En hij is niet de enige.

Ook gij, Linkedin?

Je weet dat video echt een blijvertje is, als de ‘laggards’ het gaan aanbieden. Dus met de aankondiging op 22 augsustus van LinkedIn Video “to share your experience and perspective” werd 2017 officieus ‘Het jaar van video’.

Deze LinkedIn Video werkt alleen op de mobiele app. Je kunt de video delen, maar niet embedden. Nog niet helemaal à la YouTube dus …

Video is niet alleen voor marketing

In de wereld van content marketing en online marketing lijkt de videoboodschap al langer aangekomen. Maar video doet het niet alleen goed voor persuasive doeleinden. e-learning drijft zowat op video. Ooit eens een MOOC zonder video bekeken? Dan begrijp je wat ik bedoel.

Video trekt niet alleen de aandacht, maar is ook bijzonder geschikt voor (kook, montage en noem maar op) instructies en om complexere materie zoals Blockchain uit te leggen. Zelf leer ik gitaar via YouTube, ik volg een cursus Arabische calligrafie op een MOOC, ik wacht tot de cursus ‘Eerste hulp voor babies en kinderen‘ klaar is en ik ben druk bezig met het ontwikkelen van een online lesprogramma voor enterprise informatiemanagement met voornamelijk video’s.

Maar mensen willen tekst!

De misvatting onder met name content professionals is dat mensen liever een tekst lezen. Ik hoor die reactie regelmatig als ik over video begin, vooral van contentprofessionals. Maar ik vrees dat die reactie vooral is gebaseerd op hun eigen voorkeur. De cijfers spreken volgens mij boekdelen: mensen willen video.

En als al die duizelingwekkende cijfers je niet zoveel zeggen: loop eens door een trein, wacht eens een kwartier op een busstation. Kijk naar je kinderen of naar de kinderen van je buren. Voor hun plezier, maar ook voor hun werk of hun school. Mensen kijken echt overal video en dat de hele dag door.

[ artikel loopt door onder deze infographic ]

video-marketing-stats-2017Video is lastig

 

“Maar video is zo lastig!” Dat is een ander argument tegen video. Maar video is helemaal niet lastig. Het is wel een ander medium, met wat andere regels en met andere tools. Maar video maken is ook ongelooflijk leuk. Nu besteden organisaties het ‘videowerk’ vaak nog uit aan professionele bureaus. Dat levert vaak mooie video’s op. Maar niet per se effectievere video’s.

Ik zie mensen om mij heen voortdurend zelf video’s maken. Op Instagram, Snapchat, YouTube en noem maar op. Hoe jonger hoe lager de drempel om zelf met video aan de slag te gaan. Er komt een hele generatie van consumenten, medewerkers en managers aan die is opgegroeid met het zelf maken en gebruiken van video.

Zeg het met video

WhatsApp video status

Het duidelijkste bewijs van het gemak waarmee mensen video inzetten, zie je op SnapChat, WhatsApp en Instagram, waar je je status met een video kunt maken. De hippe sociale netwerken jatten lustig van elkaar.

Video wordt steeds makkelijker

Het ‘lastige’ van video is misschien het beheren ervan. Maar er zijn al grote stappen gemaakt met digital asset management (DAM). Deze discipline timmert nu zo’n 10 jaar aan de weg en de tools helpen je steeds beter met het beheren met metadata, publicatie, personalisatie en hergebruik van video’s en andere ‘multimedia’.

Sommige video apps generen al automatisch een ondertiteling bij video’s. Die techniek wordt steeds beter. Daarmee wordt video beter doorzoekbaar, toegankelijk en leesbaar.

Video vervangt tekst niet altijd en overal

Zoals er nog steeds radio is, zo zal er ook nog steeds tekst blijven. Dit artikel bestaat voornamelijk uit tekst. 😉 Tekst kan namelijk heel effectief zijn, maar kan ook voldoende aan je fantasie overlaten. Tekst kan diep in de details duiken. Tekst maakt geen geluid, dus je kunt je hoofdtelefoon in je tas laten. Maar in combinatie met video en afbeeldingen is tekst nog zoveel krachtiger.

Ik zou zeggen: ga experimenteren met video. Er kan niets stuk en je hoeft geen Brad Pitt, Emma Watson, Steven Spielberg of Martin Scorsese te zijn om succesvol te zijn. Eenmaal ‘los’ met dat medium ga je zien hoeveel plezier je ermee kunt beleven.

Het is aan jou om video en daarmee een enorme en gestaag groeiende doelgroep te negeren. Maar op een dag zal die doelgroep jou negeren. En dan is het te laat.

 

 

Meer over video

Het aantal artikelen, statistieken en infographics over video(marketing) is overweldigend. Vergelijkbaar met andere trends als Blockchain en Artificial intelligence. Waar deze twee technologieën nog een echte ‘hype’ zijn, heeft video zich in mijn ogen al lang bewezen als een fenomeen waar je rekening mee moet houden.

Voor de liefhebbers kan ik je nog het EtchRok-artikel 2017: The Year of Video Marketing aanbevelen. Met wéér een interessante infographic.

In het kader van ‘Eat your own dog food’, had ik graag nog een video getoond over videogebruik, maar die heb ik tot mijn niet geringe verbijstering maar één – niet al te interessante – video over dat onderwerp gevonden.

Omdat die video een beetje ‘lame’ is, sluit ik dit lange tekstartikel liever af met Pebbles ‘Video killed the Radio star’.