AI is nog zo slim als een zesjarig kind

Drie onderzoekers testten het IQ van een aantal artificial intelligence systemen en concludeerden dat zij, hoewel slim, niet intelligenter zijn dan een gemiddeld kind van zes jaar oud. Maar AI-systemen worden wel slimmer.

In een eerder bericht AI: revival of hype? gaf ik al een definitie van AI: AI is een zelfstandig werkend computersysteem dat observeert en leert en op basis daarvan beslist welke acties het onderneemt. Zonder de tussenkomst van een mens.

automated stupidity

Hoe meet je AI’s intelligentie?

Een team van Chinese onderzoekers van de Chinese Academy of Sciences wilde de ‘AI-dreiging’ analyseren met behulp van een model dat zowel AI als mensen meet op vier aspecten van kennis: input, output, ‘mastery’ en ‘creatie’. Zij beoordeelden vier AI-systemen: Google, Baidu, Bing en Apple’s Siri.

Uit dit onderzoek bleek dat Google’s AI een IQ van 47,28 had. Ter vergelijking: een gemiddeld kind van zes jaar oud heeft een IQ van 55,5 en een 18-jarige een IQ van 97. De Chinese zoekmachine Baidu had een score van 32,92, Microsoft’s Bing kwam op 31,98. Apple’s Siri scoorde een magere 23,94. Apple’s Siri komt intelligenter over op mensen omdat het een ‘menselijke’ stem heeft, maar in vergelijking met andere AI-systemen is het duidelijk een hekkensluiter.

Meer over dit onderzoek lees je in het onderzoeksrapport Intelligence Quotient and Intelligence Grade of Artificial Intelligence

AI wordt wel slimmer

De onderzoeker maken wel duidelijk dat AI-systemen steeds slimmer worden. Google’s AI had een IQ van 26,5 in 2014. Microsoft’s Bing had dat jaar een score van 13,5. Google’s intelligentie is dus bijna verdubbeld in twee jaar.

Er wordt dan ook flink geïnvesteerd en geëxperimenteerd in AI. Google’s CEO Sundar Pichai zei vorig jaar nog op de Google I/O conference dat het bedrijf zich volledig richt op AI. Ditzelfde geldt voor Microsoft’s CEO Satya Nadella die aangaf dat Microsoft zich gaat richten op AI met onder andere een nieuw AI onderzoekslab.

Lees het Futurism-artikel Google’s AI still isn’t smarter than a 1st grader van Dom Galeon

Het wachten is dus op slimmere AI

AI wordt ongetwijfeld slimmer, maar dat betekent niet automatisch dat we over zes of acht jaar de langverwachte AI-belofte gaan meemaken. Om wereldberoemd linguïst Noam Chomsky te citeren: “We are eons away from that.”

Toch hoor ik veel opdrachtgevers praten over AI alsof dat vandaag al hun problemen gaat oplossen. Ga vooral experimenteren. Maar AI is geen ‘out of the box’ tool die met een druk op de knop dingen doet. AI vergt grote hoeveelheden data – denk: Google – enorme hoeveelheden geld – denk: Amazon – veel computerrekenkracht – denk: IBM Watson – en de slimste wetenschappers op aarde – denk: Silicon Valley om grote stappen te zetten in AI.

Tools die nu AI ‘beloven’ of maximaal ‘machine learning’ aanbieden, zou ik met de nodige realiteitszin bekijken. Ook AI heeft baat bij informatie met een slimme semantiek, een duidelijke structuur en een organisatie die professioneel de informatiehuishouding beheert. Als informatieprofessional zou ik AI daarom als een kans zien en zeker geen bedreiging.

One thought on “AI is nog zo slim als een zesjarig kind

Comments are closed.