Nothing to Hide

We horen – en zeggen – het zo vaak als het gaat om de privacybescherming: “Ik heb toch niets te verbergen?” Maar welk soort samenleving zijn we ondertussen aan het opbouwen? Voor onszelf en voor de toekomstige generaties?

In de documentaire Nothing to hide vragen de Berlijnse journalisten Mihaela Gladovic en Marc Meillassoux zich af waarom we ons zo makkelijk onderwerpen aan die massale surveillance door overheden en bedrijven. Waarom laten we zonder enig noemenswaardig verzet onze privacy, rechten en vrijheid aan banden leggen?

Alles voor de terreurbestrijding?

Het opent volgens de filmmakers de weg voor overheden die ook ons doen en laten willen controleren. Onder het mom van terreurbestrijding moeten we onze privacy opofferen, zogenaamd voor meer veiligheid. En we slikken dat zomaar, want “In mij is toch niemand geïnteresseerd” en “Ik heb toch niets te verbergen”.

Stuk voor stuk verkeerde argumenten, zoals de filmmakers het in hun film uitgebreid laten zien. Het resultaat is een ‘must watch’ film voor iedereen die nog een beetje bekommerd is om zijn of haar privacy, rechten en vrijheden. Een film die aanzet tot nadenken, maar ook om zelf je privacy te verdedigen.

Totalitaire regimes zijn geen ‘ver van mijn bed show’

Landen die hun burgers permanent in het oog houden, bestempelen we als totalitaire regimes. Maar tegelijkertijd installeren we voortdurend apps, klikken we gemakshalve de gebruiksvoorwaarden weg en geven we en passant de bedrijven achter de apps toegang tot onze meest persoonlijke data.

Nu is Nederland nog een vrij land – en dat blijft hopelijk voor altijd zo – maar er zijn diverse politici met alternatieve ideeën voor een democratie en die wil je geen toegang tot je privégegevens verstrekken.

En dan gaan we nog uit van een overheid die weet wat zij doet. Maar de vele datalekken en andere problemen geven aan dat ‘vadertje Staat’ niet echt in staat is om onze persoonlijke gegevens adequaat te beschermen.

Ga de discussie aan

Werk je bij de overheid of bij een commerciële organisatie? Of ben je een passieve gebruiker van apps die klakkeloos de gebruiksvoorwaarden accepteert of zie je dit gedrag binnen je gezin of kennissenkring? Bekijk dan eens samen met je collega’s en vrienden deze film en ga de discussie aan.

Bekijk ook de website Nothing to Hide