“AI is nog minder intelligent dan een rat”, volgens Facebook’s AI-baas

Yann LeCun, hoofd van Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR), drukt mensen op het hart om geen hype te creëren rond de recente AI-doorbraken. “AI is nog minder intelligent dan een rat”.

Mensen stellen zich bij AI beelden voor uit Hollywood-films. Maar dat is voorlopig nog wat het is: science fiction. Ook zelfrijdende auto’s en gamende ‘agents’ zijn voor hem voorbeelden van “narrow AI” zegt Yann in een interview met The Verge.

smart_rat

Machines (lees: software) worden steeds slimmer, maar we moeten hun capaciteiten niet overschatten. Terwijl sommige van die machines zelf zaken kunnen leren en mensen kunnen verslaan met een bordspel als Go, zijn ze nauwelijks intelligenter dan een baby of een dier. “We’re very far from having machines that can learn the most basic things about the world in the way humans and animals can do.”

Die machines kunnen specifieke taken verrichten en specifieke zaken leren, maar dat maakt ze  nog niet intelligent. “Like, yes, in particular areas machines have superhuman performance, but in terms of general intelligence we’re not even close to a rat.”

Het blijft nog bij beperkte intelligentie

Kunstmatige intelligentie – het uiteindelijke doel van de meeste AI-onderzoekers – is een computersysteem dat de intelligentie heeft van een menselijk brein. De recente doorbraken in AI zoals zelfrijdende auto’s en het interpreteren van medische scans betreffen volgens Yann “narrow AI,” dus beperkte intelligentie, en niet “general AI.”

Deze video van Inside Science legt het verschil uit tussen ‘Narrow AI” en “General AI” goed uit.

Yann LeCun wil het uitstekende werk van de slimme ingenieurs en onderzoekers zeker niet bagatelliseren. “Maar AlphaGo is geen volgende stap naar algemene kunstmatige intelligentie”, aldus Yann. Hij waarschuwt de media ook voor het misleiden van het publiek door bijvoorbeeld Terminator-foto’s te gebruiken bij AI-berichten of door een hele hype te creëren rondom AI. Zoals laatst de Doomsday-berichten over een AI-project dat Facebook stopzette.

Lees het The Verge interview met Yann LeCun

Stop met die AI-hype

Diverse IT-leveranciers en andere IT-partijen maken zich daar ook schuldig aan. In een paar weken tijd zie ik onzinberichten als “AI first!” als vervolg op “mobile first”. Een leverancier die beweert dat we in het “AI tijdperk” leven. Zowat elk nieuw en bestaand IT-produdt heeft opeens ‘AI’ te bieden. De verenigde Arabische emiraten hebben nu zelfs een minister van AI.

Bij zo’n hype-bericht hoort natuurlijk ook een hype-filmpje.

Onze taak als informatieprofessionals

Voor informatieprofessionals is het belangrijk om het hoofd koel te houden en goed te kijken naar wat IT-technologie te bieden heeft. We leven in interessante tijden en zonder automatisering zou ons vak veel minder interessant en effectief zijn. Of liever gezegd: onmogelijk.

Maar ons uiteindelijke doel is wel om mensen en organisaties te helpen bij het bereiken van hun doel en dat met behulp van informatie. Door van alles te beloven en – opnieuw – niet waar te maken, doen we ons vakgebied meer kwaad dan goed. Door de discussie zuiver te houden kunnen we juist wél bijdragen aan beter informatiemanagement.