Heb je al eens gedacht aan video voor interne communicatie?

Video is een krachtig communicatiemiddel dat steeds meer wordt omarmd door organisaties in hun strategie om hun doelgroep te bereiken. Maar video wordt nog teveel voor extern gebruik ingezet en te weinig voor interne communicatie.

En dat is zonde, want video is een leuk en fascinerend medium. Millennials hebben dit medium al lang omarmd en aangezien zij de medewerkers van de nabije toekomst zijn, wordt het hoog tijd om video ook intern in te zetten.

Deze video geeft zeven manieren waarop je video kunt inzetten voor interne communicatie. Laat je eens inspireren als je bezig bent met een informatiestrategie voor je intranet of digitale werkomgeving (DWO).

  1. Voor het verwelkomen van nieuwe medewerkers.
  2. Het brengen van belangrijk nieuws.
  3. Online leren in je eigen tempo.
  4. Kennisdeling.
  5. Voortgangsrapportage.
  6. Interne werving.
  7. Informatie-uitwisseling met ‘Employee Generated Content’.

Niet alleen voor YouTube Stars

Je hoeft echt geen YouTube ster te zijn om met video aan de slag te gaan. En je hoeft ook geen professioneel videobedrijf in te huren. Ik zou zeggen: doe het vooral zelf en laat medewerkers ook zelf video’s maken en delen.

Steeds meer medewerkers bekijken privé veel (!) video. En ook voor zakelijk gebruik worden video’s bekeken. Dat zijn vaak managers, zo blijkt uit een onderzoek van Forbes. 75% van de ondervraagde managers bekeek tenminste een werkgerelateerde video per week.

Videogebruik explodeert

Medewerkers volgen trainingen op platformen als YouTube en maken er zelfs video’s. Je kunt het effect van video ook steeds eenvoudiger meten met allerlei tools. En ook het creëren, ondertitelen en publiceren van video wordt steeds eenvoudiger. Dus wat let je nog om ermee aan de slag te gaan?

De cijfers over videogebruik liegen er niet om:

Denk mobiel!

Video en mobiel gaan hand in hand. Denk echt ‘mobile first’ als je met video aan de slag gaat. Hou het kort, to-the-point of als je dan toch een lange video moet maken – bijvoorbeeld voor een training – knip het dan op in kleinere stukken, bouw interactie in en hou het ‘luchtig’.

Mobiel video is ook: verticaal. Je ziet steeds meer video in ‘portretmodus’ en tools ondersteunen dat steeds beter. Mobiel is ook ‘live video’. Ga daar eens mee experimenteren. En als je helemaal ‘los’ wil gaan, experimenteer dan eens met virtual reality en augmented reality.

Veel plezier!