Real Story Group: voorspellingen 2018 voor digitale leiders – deel 1

Wat zijn de trends waar digitale leiders rekening mee moeten houden in het nieuwe jaar? Deze maand is het de tijd van de voorspellingen door diverse bureaus en goeroes. Ik deel er een aantal met jullie.

In het rijtje van voorspellingen mag Real Story Group niet ontbreken. Dit onafhankelijke analistenbureau doet al jaren voorspellingen en ze hebben het in 70 to 80 procent van de gevallen bij het rechte eind. Geen slechte score.

crystal ball

RSG-oprichter Tony Byrne verdeelt zijn voorspellingen in twee categorieën: ‘Digital Workplace Predictions’ en ‘Digital Marketing & Customer Engagement Predictions’. Opvallend genoeg begint hij met de eerste categorie: de digital workplace. De tweede categorie bespreek ik in een volgend bericht.

Trends in de Digitale werkomgeving

1. MS SharePoint gaat het afleggen tegen Office 365. Tony valt direct met de deur in huis. Microsoft gaat vol voor Office 365 met SharePoint Online als een onderdeel van de totaaloplossing ‘in the cloud’. Tony’s claim: “What about SharePoint 2019 on-premise? For Redmond it’s an obligation, like tending to an ailing uncle.”

2. Community managers komen massaal in opstand. Volgens Tony gaan de community managers die gedwongen moeten werken met Microsoft (Yammer), Chatter (Salesforce), or Facebook (Workplace) en andere ‘marktleiders’ in verzet omdat dit soort tools te beperkt zijn om echt het meeste uit een community te halen. Ik schreef afgelopen week al over het belang van community managers. Negeer deze boodschap dus niet!

3. Explosie aan nóg meer ‘intranet’ tools. Er zijn nu al meer ‘digital workplace’ tools dan een mens kan onthouden, maar volgens Tony komen er nog veel en veel meer tools bij. Ook uit allerlei onverdachte hoeken.

4. Meer nadruk op Employee experience (EmpEx). De beleving van de medewerker krijgt steeds meer aandacht. Dit gaat verder dan de analogie van een ‘gebruiker’ van een tool. Het gaat om de ‘medewerkersreis’ van professionals over alle digitale platformen heen.

5. ‘Lichtere’ portals nemen het werk over. Meer organisaties stappen over van zware portalapplicaties als IBM, Liferay en Oracle over op ‘leightweight’ ‘low-code’ portals die specifieke processen bedienen. Dit is een trend die ik uitgebreid behandel in de BPMi-training.

6. Digital asset management (DAM) gaat de Digital workplace veroveren. Video gaat een serieus middel worden in de interne communicatiemix. Ik pleitte al eerder voor deze trend, dus ik kan bijna niet wachten.   😉

Bekijk alle twaalf voorspellingen van Real Story Group

One thought on “Real Story Group: voorspellingen 2018 voor digitale leiders – deel 1

Comments are closed.