De weg naar digitale volwassenheid loopt via technologie én cultuur

Organisaties maken een verandering door om beter te kunnen voldoen aan de eisen en mogelijkheden van het digitale tijdperk waarin wij nu leven. Die ‘digitale transformatie’ gaat echter niet alleen over technologie.

Volgens een onderzoek van MIT Sloan en Deloitte is digitale transformatie een belangrijk item op de agenda van zowat elke organisatie. Maar men richt zich teveel op de technologie en te weinig op de mensen..

De cultuur maakt het verschil

Technologie is natuurlijk hip en cool. Het lijkt ook concreet. Maar het is niet genoeg. Een kritieke stap in elke digitale transformatie is het werken aan een cultuur die organisatieberde verandering en adoptie van de nieuwe manier van denken omarmt.

Digitaal volwassen organisaties hebben nog meer overeenkomsten: zij hebben een duidelijke en eenduidige digitale strategie, zij werken met interdisciplinaire teams en een cultuur van échte onderlinge samenwerking. Ze kijken ook 5 tot 10 jaar in de toekomst en werken daar gericht naar toe. En zij weten de succesvolle experimenten op te schalen naar innovatieve oplossingen.

De video Achieving digital maturity geeft een goede samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Onderzoeksinformatie

Het onderzoek uitgevoerd onder 3.500 managers en beslissers en aangevuld met 15 interviews met beslissers en opinieleiders. Het begeleidend artikel Achieving Digital Maturity – Adapting Your Company to a Changing World is gratis verkrijgbaar als je inschrijft.