Tien tips om je video’s onweerstaanbaar te maken voor je publiek

Video is een explosief groeiend en prachtig medium dat zeer effectief kan zijn in je communicatiemix. Maar dan moet je natuurlijk wel video’s maken die écht een effect hebben op je doelgroep. 

In het CMI-artikel 10 Ways to Make Videos Your Customers Can’t Resist van Marcia Riefer Johnston geeft video-‘ambassadeur’ Matthew Pierce 10 gouden tips om je video onweerstaanbaar te maken. Elke tip is voorzien van een videovoorbeeld en verdere uitleg om duidelijk te maken wat hij bedoelt.

Het gaat om het verhaal

De eerste drie tips kijken naar video als het medium dat een verhaal moet vertellen.

1. Vertel een verhaal – Gebruik een verhaalstructuur om mensen te boeien. Het maakt niet uit hoe je het noemt of verdeeld, als er maar iets van een conflict of probleem in het verhaal zit dat moet worden opgelost.

Mattew geeft als voorbeeld deze video waarin Camtasia de ‘Green Screen’ introduceert. Niet met een pratend hoofd dat uitlegt hoe ‘cool’ die nieuwe functionaliteit is, maar met een verhaal.

2. Wek een (gepaste) emotie op

Emoties zijn sterke ‘influencers’, maar kunnen zich ook tegen je keren. Bedenk goed welke emoties bij jouw merk passen en baseer daar je video op. Je kunt best een

Om zijn punt te bewijzen, geeft Matthew deze Budweiser commercial als voorbeeld.

3. Gebruik humor (met mate)

“Humor is moeilijk,” zegt Matthew. “Het pakt niet altijd goed uit. Je moet je doelgroep echt goed kennen.” In bijna alle commercials zit iets van humor, zeker in Nederland. Je moet natuurlijk wel opletten dat de boodschap en het merk achter de video niet verloren gaat. Het moet namelijk leiden tot een positief resultaat in je strategie.

Matthew geeft als voorbeeld de ‘Ship My Pants’ commercial van Kmart.

Besteed aandacht aan alle details

4. Besteed de nodige aandacht aan de geluidskwaliteit

Veel mensen bekijken video’s met het geluid uitgeschakeld. Maar als ze met geluid kijken, is het heel belangrijk dat die audio van goede kwaliteit is. Vermijd achtergrondruis, gebruik een goede microfoon en kies de juiste muziek. Muziek kan de hele sfeer van een video verrijken of verpesten.

5. Maak bewust gebruik van kleuren

Denk goed na welke kleuren je gebruikt in je video. Kleuren hebben een effect op mensen. Je kunt de kleuren van je video overigens ook achteraf aanpassen, naar gelang de sfeer die je wilt oproepen.

o-brother-where-art-thou-color

Maak gebruik van de ingebakken eigenschappen van je publiek

Mensen zijn sterk visueel ingestelde, sociale wezens. Hou rekening met die ‘biologisch ingebakken’ eigenschappen als je een video maakt.

6. Hou de beweging erin

Mensen kijken automatisch naar iets dat beweegt. Een pratend hoofd waarvan alleen de lippen bewegen, is niet wat Matthew hier bedoelt. Er is geen vaste regel wat voldoende beweging is, maar hou in gedachten dat televisieshows en films elke twee tot drie seconden een andere hoek of scene tonen.

Matthew geeft hier een voorbeeld van een video die hij zelf heeft geproduceerd. Je ziet iemand een verhaal vertellen, maar de persoon zelf is maar af en toe in beeld. Het verhaal wordt afgewisseld met andere scenes.

7. Laat een gezicht zien

Vanaf de dag dat geboren worden, kijken we naar gezichten. We zien zelfs gezichten in dingen die helemaal geen gezicht hebben, zoals de maan. Dus gebruik een menselijk gezicht in je video. De aandacht van mensen gaat automatisch naar dat gezicht.

Kijk maar eens welk effect deze video op jou heeft. Waar kijk je automatisch naar?

8. Zet ondertiteling in (gemaakt door mensen)

Matthew drukt ons op het hart om altijd ondertitels in een video te zetten. Want niet iedereen kan of wil de video met geluid afspelen. Die mensen wil je niet bij voorbaat afwijzen. Maar ook veel mensen die naar video ‘luisteren’, zien graag de ondertitels erbij.

Matthew raadt het af om gebruik te maken van de automatisch gegenereerde ondertitels van YouTube, Facebook of andere applicaties. Als je die dan toch gebruikt, moet je wel even de tekst nalopen en waar nodig corrigeren.

Video is een onderdeel van je strategie

Je maakt geen video’s omdat je zo graag een video wilde maken. Het gaat erom dat de video een positief resultaat oplevert in je digitale strategie. Daar gaan de laatste twee videotips van Matthew over.

9. Neem een ‘call to action’ op

Hoe geweldig je video ook is, het is allemaal voor niets als er geen duidelijke ‘call to action’ in zit. Matthew drukt mensen op het hart om al van tevoren over die opvolging na te denken. En niet van: “O, laten we de mensen nu maar om een e-mailadres vragen!”, want dat werkt niet.

Biedt een link aan in je video, geef mensen iets om aan te klikken, laat ze bijvoorbeeld doorgaan naar een social mediakanaal. Het gaat erom dat je mensen activeert om iets te doen, waarbij ze duidelijk wordt gemaakt wát ze kunnen doen en wat dat oplevert. “Give it to them on a plate,” aldus Matthew.

10. Zorg voor een opvolging

Wat ga je doen nadat mensen je video hebben bekeken? Misschien wil je ze een andere video laten zien of naar een landingspagina leiden. Of naar je fysieke winkel.

Denk goed na over hoe je dat wilt bereiken. Wat wil je beoogde doelgroep bereiken na het bekijken van je video? Wat kun je doen om dat doel te helpen bereiken?

Nog een paar technische videotips

Matthew geeft op zijn TechSmith webpagina een paar technische tips om video (beter) te maken. Zoals welke microfoon het meest geschikt is en hoe je je het beste voorbereid op het maken van een video.

Lees het CMI-artikel 10 Ways to Make Videos Your Customers Can’t Resist van Marcia Riefer Johnston met meer video’s en links bij deze 10 gouden tips van Matthew.