Wat je favoriete apparaat allemaal over jou weet

Informatie is goud waard. Vooral informatie over mensen en hun gedrag. Onze verslaving aan slimme apparaten – die ook nog eens steeds slimmer worden – helpen (criminele) organisaties om heel van van ons te weten te komen.

Al ben je nog zo voorzichtig, ongemerkt geef je heel veel data weg via ‘slimme vriendjes’ zoals de smartphone, smartwatch en ‘smart home’ apparatuur. Dat betreft niet alleen telefoonnummers en emailadressen, maar ook je belgedrag, je verstuurde en ontvangen berichten, je downloads en persoonlijke informatie als je bankgegevens.

Wees bewust van wat je doet

Met dit soort persoonlijke informatie kunnen organisaties en criminelen veel kwaad doen. Dat varieert van onbewuste beïnvloeding en zelfs regelrechte manipulatie tot chantage en identiteitsdiefstal.

De eerste stap naar een goede beveiliging van je data begint met je bewust te maken wat die apparaten allemaal precies van je weten. Deze infographic van Cyber Crime Watch maakt duidelijk welke persoonlijke informatie jouw apparaten allemaal over jou kunnen achterhalen.

[tekst loopt door onder deze infographic]

What do your devices know about you?

Privacywetgeving lost niet alles op

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de EU per 25 maart 2018 streng gaat toezien op de naleving van de nieuwe privacywetgeving, de GDPR of AVG in het Nederlands. Die wet moet bonafide organisaties ‘opvoeden’ in beter gedrag in privacybescherming.

Maar die organisaties gaan natuurlijk de mazen en grijze gebieden in de wetgeving opzoeken. Om maar te zwijgen van malafide organisaties en criminelen die zich helemaal niets van zo’n wet aantrekken.

Je kunt de bescherming van je persoonlijke informatie dus niet alleen aan de overheid of aan anderen overlaten. Door passief te blijven, ben je een gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden en instanties die geld aan jouw passiviteit willen verdienen. En ook overheden hebben wat dat betreft geen schone handen.

Raadgevend referendum ‘Sleepwet’ op 21 maart

Aan de ene kant beschermt de overheid ons tegen privacy-inbreuk, maar aan de andere kant wil de overheid graag veel – zo niet alles – van ons weten. Of ze ook graag naar ons luisteren weten we na 21 maart. Dan wordt namelijk een raadgevend referendum gehouden over de ‘Wiv’, die door tegenstanders ook wel de ‘sleepwet’ wordt genoemd.

Privacynieuws maakte een visuele weergave van verschillende argumenten rond deze  kwestie. Er is veel gedoe over de sleepwet en zelfs over het hele fenomeen van een referendum. Ik ga geen stemadvies geven en wil niemand dwingen om aan het referendum deel te nemen. Maar het is wel een kans om van je te laten horen over iets dat zeer ingrijpend zal zijn in ons dagelijkse leven voor een letterlijk onbepaalde tijd.

Ik sluit mij wat dat betreft aan bij de mening van Peter Olsthoorn: “[…] de roep om een volksraadpleging legt wel een maatschappelijk probleem bloot: het gevoel dat onze vrijheden worden ingeruild voor schijnzekerheden.”

privacy - sleepwet