7 technologieën die de wereld ingrijpend zullen veranderen

Nu de digitale revolutie gestaag doorraast, kan eigenlijk geen enkele manager achterblijven in technologisch besef. Want klanten, medewerkers en partners zijn ook steeds meer ‘tech savvy’. Dan is het handig als er wat duiding is voor beslissers waarmee zij hun kennis kunnen actualiseren.

Albert H. Segars, Professor aan de University of North Carolina Kenan-Flagler Business School schreef een interessant rapport over de zeven technologieën die de markt zullen veranderen en waar organisaties op moeten acteren als zij hun bestaansrecht willen behouden. Dit rapport is gebaseerd op de antwoorden van meer dan 300 respondenten verdeeld over twee onderzoeken onder ervaren technologie-experts in relatief jonge bedrijven.

Het rapport identificeert zeven technologieën die ingrijpende gevolgen hebben op hoe wij in de toekomst werken en consumeren, onze gezondheid beleven, ons intellectueel ontwikkelen en de wereld om ons heen beleven. Met deze kennis kunnen beslissers de strategische discussies beter begrijpen én leiden, zo is het idee van de auteur.

1. Pervasive computing – levert ons informatie, media, context en rekenkracht ongeacht waar wij ons bevinden. Er komen steeds meer apparaten die informatie met elkaar en met de consumenten uitwisselen. Dit zet de traditionele waardeketen op zijn kop. Informatie is nu overal beschikbaar. Organisaties moeten een antwoord hebben op de vraag hoe zij die ‘embedded’ technologie in hun bedrijfsmodel gaan opnemen.

2. Wireless Mesh Networks (WMN) – waarbij in een bundel van ad-hoc onderling verbonden apparaten slechts één apparaat is verbonden met het internet. Organisaties kunnen hiermee afstappen van hun robuuste ‘in house’ infrastructuren.

3. Biotechnologie – het gebruik van levende systemen en organismen om nieuwe producten te maken. Hier kunnen totaal nieuwe industrieën uit voortkomen.

4. 3D-printing – maakt objecten ter plekke en haalt het logistieke proces onderuit en tilt ontwerpwereld naar een hoger en democratischer niveau.

5. Machine learning – de combinatie van cloud computing, big data en artificial intelligence geven data en automatisering een nóg grotere rol in elke organisatie.

6. Nanotechnologie – oftewel produceren op moleculair niveau levert producten op met unieke eigenschappen die nieuwe markten en toepassingen openen.

7. Robotics – de opkomst van autonome en semi-autonome apparaten leiden tot meer en meer innovaties die huidige bedrijfsmodellen op zijn kop zullen zetten.

Als informatieprofessional is het denk ik verstandig om weet te hebben van dit soort vergezichten. Want elke digitale transformatie wil juist een antwoord vinden op de digitale ontwikkelingen. En daar kun jij als informatieprofessional een belangrijke rol in spelen.

Albert Segars geeft bij elke technologie veel uitleg en voorbeelden. Ik heb geprobeerd de kern van zijn verhaal te vertalen, maar voor alle details raad ik je aan het originele Engelstalige artikel te lezen.

Volgende stap: Supertechnologieën

Deze zeven technologieën zullen de wereld veranderen op een manier die wij nu niet voor mogelijk houden, aldus de auteur. Maar die verandering neemt pas echt een vlucht als deze technologieën worden samengebracht in nóg krachtiger supertechnologieën.”

“Super-technologies will open new digital frontiers. New forms of digital information and new methods for using it will further alter how we live. The integration of digital technologies with the materials, chemical, and biological sciences may alter life itself.”

Lees het MIT Sloan-artikel Seven Technologies That Will Redefine the World van Albert H. Segars