Daniel Susskind ontkracht 3 mythes over machines die de mens gaan vervangen

“Gaan machines mij vervangen?” Deze vraag speelt door het hoofd van veel mensen die bang zijn hun baan te verliezen aan een robot. Maar die angst is niet productief, zegt Daniel Susskind.

Daniel prikt dwars door de hype heen door drie misvattingen te benoemen waarmee we onszelf voor de gek houden als het gaat over de robotisering van de maatschappij. Hij stelt liever een ander vraag: Hoe gaan we de welvaart verdelen in een wereld met minder of misschien wel helemaal geen werk?

Daniel erkent dat dingen gaan veranderen, maar het is niet duidelijk wát er gaat veranderen. Als Engelse econoom probeert hij de invloed van technologie uit te leggen met een voorbeeld van een typisch Engels ‘pie’. Door technologie wordt de ‘pie’ (de markt) groter en krijgt het ook andere ingrediënten. Er komen andere banen omdat mensen hun geld op een andere manier gaan besteden, bijvoorbeeld.

Drie misvattingen over robotisering

Maar dat betekent niet dat het huidige economische model stand blijft houden. Om vat te krijgen op de gevolgen van Artificial intelligence en robotisering noemt hij drie misvattingen:

  1. De ‘Terminator Myth‘ die beweert dat robots erop uit zijn om ons te vervangen. Maar machines zijn vaker een aanvulling op mensen, direct of indirect.
  2. De ‘Intelligence Myth’ die machines slimmer en slimmer ziet worden. Maar dat is nog iets anders dan het kopiëren van menselijke intelligentie. De ‘deep learning’ algorithmes denken niet als mensen, maar zijn wel verduiveld goed in het uitvoeren van specifieke – ook niet-routine – taken.
  3. De ‘Superiority Myth’ die denkt dat mensen de nieuwe banen zullen innemen die worden gecreëerd dankzij nieuwe technologie. Maar dat zou wel eens andere kunnen uitpakken. Daniel introduceert LOLLF (Lump of Labour Falacy Falacy).

De welvaart moet anders verdeeld

Daniel heeft geen antwoorden op de vraag hoe we de welvaart moeten gaan verdelen. Er zijn nu al enkele experimenten met bijvoorbeeld het basisinkomen, met wisselend resultaat. Maar er moet iets fundamenteels gaan veranderen, dat is voor Daniel een feit. Hij vindt dat goed nieuws, want de vraag is niet meer: hoe maken we de ‘pie’ steeds groter voor iedereen? Dat is volgens mij ook een goed idee voor het milieu en de groeiende groep mensen die slachtoffer worden van de uitwassen van het kapitalisme.

The Robots are Coming!

De robotisering zal niet zo hard en ingrijpend gaan als veel mensen denken – of hopen – maar bezorgers van pakketjes en eten kunnen zich maar beter voorbereiden op een andere carrière.

`Het mooie van deze ‘tiny robots’ is dat ze nooit ziek worden, de weg kwijt raken of mensen van hun sokken rijden. Hoewel, veel mensen hebben ook al last van deze rondrazende kleine vriendjes.