6 manieren om een betere digitale beleving voor je medewerker te creëren

Organisaties verliezen veel tijd, energie en kosten aan medewerkers die last hebben van de inefficiënte en stroperige manier van werken. Nog erger misschien: de talenten van medewerkers worden daardoor niet of verkeerd ingezet. Steeds meer organisaties komen erachter dat de beleving van de medewerkers (‘employee experience’) beter moet.

Het idee is dat zonder optimale ‘employee experience’ er nooit een goede ‘customer experience’ kan zijn. In de video van Bython Media krijg je 6 manieren voorgeschoteld om de digitale beleving voor de medewerkers in jouw organisatie te verbeteren.

Volgens Bython Media speelt de HR-afdeling een belangrijke rol in de cultuurverandering om de ‘employee experience’ – digitaal en fysiek – te verbeteren.

Meer persoonlijk, flexibeler en toegankelijker

#1 Verzamel en verbind – Betrouwbare personeelsinformatie biedt HR de kans om iedere medewerker als een individu te behandelen, met middelen en ondersteuning die bij de taak en de vraag van die medewerker past.

#2 Ontdek nieuwe manieren van communiceren – Maak de communicatie persoonlijk en doelgericht door irrelevante informatie weg te laten. Zet daarbij middelen in die medewerkers privé ook gebruiken.

#3 Verbeter de flexibiliteit van ontwikkelplannen – Weer alert op de veranderingen in technologie en de markt en biedt medewerkers training die hen vooruit helpt.

#4 Geef vaker feedback – Geef regelmatig constructieve terugkoppeling op de prestatie van de medewerker en wees ook duidelijk in de te bereiken doelen. En ik zou daaraan willen toevoegen: luister ook naar de terugkoppeling die de medewerker geeft en doe daar aantoonbaar iets mee.

#5 Bouw sterkere persoonlijke relaties – Vind een effectieve manier om de overload aan ‘top down’ informatie in te perken en bouw aan een sterke relatie met iedere individuele medewerker.

#6 Verbeter het gemak van de HR-dienstverlening – Help medewerkers met de toegang tot noodzakelijke HR-informatie en voorkom dat zij hun geduld en de moed verliezen.

Lees ook de whitepaper 6 Ways to Deliver a Digital Employee Experience