Van klok-problemen naar cloud-problemen: AI to the rescue

De afgelopen 5000 jaar hebben mensen steeds verfijnder en krachtiger middelen ingezet om steeds complexere problemen op te lossen. Maar wat doen we als die middelen niet langer toereikend zijn?

Met de eerste ideeën over kunstmatige intelligentie in 1954 kwamen ook metaforen van filosofen als Karl Popper over klok-problemen versus cloud-problemen. Artificial intelligence helpt ons bij zogenoemde cloud-problemen die niet langer met de traditionele middelen zijn op te lossen.

Klok-problemen en cloud-problemen

Karl Popper bedacht in 1966 de metafoor van klok- versus cloud-problemen. Een klok is mechanisch en voorspelbaar. Een cloud (wolk) is continu in ontwikkeling en onvoorspelbaar. Traditionele computers zijn prima in staat om klok-problemen op te lossen, zoals het winnen van een schaakpartij.

Maar bij cloud-problemen zijn er gewoon te veel variabelen en ‘onvoorspelbaarheden’ voor een mechanische oplossing. Daarvoor zijn andere middelen nodig en artificial intelligence (AI) lijkt daar de oplossing te zijn. AI staat na 60 jaar onderzoek nog steeds in de kinderschoenen, maar er zijn zeker al interessante ontwikkelingen.

[ tekst loopt door na de afbeelding ]

AI In The Cloud

Thomas Kolulopoulos legt in een korte video uit wat Karl Popper met deze metafoor bedoelde.

En op Soundcloud geeft hij nog meer uitleg.

Thomas’ boek Revealing the Invisible moet ik nog lezen. Als het interessant blijkt te zijn, zal ik er zeker nog een verslag over schrijven.