Hoe staan we er voor met AI?

Artificial intelligence (AI) is een multidisciplinaire wetenschap met als doel om intelligente machines te creëren. AI kan een enorme stimulans zijn in de al behoorlijk snelle technologische ontwikkelingen.

Nu is er wel veel kaf onder het koren van de AI-hype. Dus is het fijn als mensen de moeite hebben gedaan om de ontwikkelingen in AI, Machine learning en Deep learning in een rapport te verzamelen.

Ian Hogarth en Nathan Bench zien hun rapport als een compilatie van de meest interessante dingen die zij de afgelopen 12 maanden hebben gezien in AI. Daarmee willen zij een geïnformeerde conversatie starten over de status van AI en de gevolgen voor de toekomst. De samenstellers hebben het rapport verdeeld in vier hoofdonderwerpen:

  1. Onderzoek: Technologische doorbraken en hun potentie.
  2. Talent: De vraag naar en het aanbod van AI-experts in de wereld.
  3. Industrie: De toepassing van AI-innovaties in de markt.
  4. Politiek: Publieke opinie over AI, economische implicaties en de invloed van AI op geopolitiek.

Het is een ratjetoe aan slides, maar neem even de tijd om het door te nemen. Ik kan even geen onderwerp bedenken dat niet in dit rapport wordt behandeld. Ook is er aandacht voor het probleem van ‘bias’ (vooroordelen) in algoritmes.
Als informatieprofessional kun je deze presentatie denk ik goed gebruiken als naslagwerk en informatiebron in discussies.