Een onbedoelde toepassing van Blockchain om heel blij van te worden

Onderschat nooit de inventiviteit van mensen die per se informatie willen delen die zij belangrijk vinden. Mensen maken daarbij dankbaar gebruik van de nieuwste technologie, ook als die daar helemaal niet voor is bedoeld.

Blockchain zit op de piek van de hype. Voor de een is het de oplossing voor alle problemen in de wereld, voor de ander is het een ‘evil plan’ dat de hele wereld naar de verdoemenis helpt. Maar voor steeds meer mensen is het een verdraaid handige manier om informatie veilig, snel en zonder bemoeienis van overheid en ‘big corporates’ te delen met anderen.

Mensen, opgelet!

Op dit moment speelt er een groot vaccinatieschandaal in China. Fabrikant Changchun Changsheng Biotechnology verkocht doelbewust onveilige vaccins om drie maanden oude babies mee te vaccineren. Een blogger kwam met dit nieuws op WeChat, het Chinese Twitter, en dat leidde tot een oproer onder Chinese burgers. De Chinese overheid was blijkbaar niet zo gediend van dit rumoer en verwijderde razendsnel alle berichten en reacties.

Maar enkele Chinese burgers lieten zich hierdoor niet de mond snoeren. Zij vonden een manier om de discussie en berichtgeving voort te zetten in de blockchain. Op 22 juli voerde iemand een transactie uit op het Ethereum blockchain netwerk van een paar dubbeltjes. In de metadata van die transactie plaatste die persoon het bericht over het vaccinatieschandeel. Deze tekst is voor iedereen te lezen en is praktisch onmogelijk om te verwijderen. De Chinese overheid kan er niet bij en ook niemand intimideren om te stoppen om deel te nemen aan de discussie.

Open brief Yue Xin

Dit is al de tweede keer dat Chinese burgers de blockchain inzetten om te klagen over misstanden die de Chinese overheid maar al te graag onder de pet wil houden. In April deden een aantal studenten precies hetzelfde met de open brief die een Chinese studente schreef naar aanleiding van een 20 jaar oude verkrachtingszaak waarbij slachtoffer Gao Yan zelfmoord pleegde. De Chinese overheid beschikt over meer dan 40.000 censuristen die ook dit schandaal de kop proberen in te drukken. Maar Goa’s verhaal is daarmee niet ten einde, want de protesten blijven doorgaan en de open brief is voor iedereen zichtbaar in de blockchain.

Blockchain, het nieuwe digitale burgerarchief

Nu kun je denken: “Ja, maar dat is China. Dat gebeurt in de Westerse wereld niet.” Dat is wat naïef, gezien de recente poging van de Russische overheid – maar dat is niet zo verrassend – en ook het Amerikaanse Witte Huis – en nu wordt het al iets enger – om informatie weg te poetsen.

Blockchain - WH video Putin Helsinki

Het gaat om de vraag die een Reuters-journalist stelde aan de Russische president Putin  over zijn vermeende inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Did you want President Trump to win the election and did you direct any of your officials to help him do that?” Antwoord van Putin: “Yes, I did. Yes, I did. Because he talked about bringing the U.S.-Russia relationship back to normal.” Er is wat onduidelijkheid over welke vraag Putin nu precies beantwoordde, maar in de ‘officiële’ video’s is er duidelijk door beide overheden geknipt in dit cruciale moment in het interview.

Vergelijk de originele video eens met de White House live-stream van de persconferentie of lees de White House transcriptie waarin de eerste helft van de vraag van de journalist ontbreekt. Zonder dit fragment krijgt de uitwisseling de betekenis die het Witte Huis beter uitkomt. In de VS is er nog zoiets als onafhankelijke journalistiek.

Is het moment aangebroken dat ook wij in Europa en de VS onze toevlucht moeten nemen tot de blockchain om het werkelijke verhaal te vertellen?