Hoe we er voor staan met de digitale werkomgeving in 2018

Om een digitale werkomgeving echt succesvol te maken, is de actieve ondersteuning van het topmanagement essentieel. Deze groep van beslissers moeten een echte verbinding met de hele organisatie initiëren, met ruime budgetten en een strategie die een combinatie is van zowel een culturele als digitale verandering.

En met verstandige investeringen in technoloigie kan de digitale werkomgeving (DWO) dan echt het verschil maken. Uit onderzoek van CMSWire en de Digital Workplace Group onder 450 beslissers blijkt dat de meest succesvolle organisaties heuse programma’s hebben ingericht rondom de digitale werkomgeving, waarbij de prestatie regelmatig wordt gemeten om de DWO verder te optimaliseren.

Digitale werkomgeving als motor van de organisatie

Een digitale werkomgving (DWO) is het digitale platform waar medewerkers de beschikking hebben over alle informatie, kennis, mensen en tools die zij nodig hebben om hun werk te doen. Onderstaande illustratie is interessant om even bij stil te staan.

Met de DWO beoogt de organisatie uitkomsten (‘Outcomes’) zoals (verhoogde) productiviteit, omzet, innovatie, wendbaarheid, medewerkerstevredenheid- en betrokkenheid, een betere klantbeleving en een afname van de operationele kosten.

De ‘Employee experience’ oftewel medewerkersbeleving is de tweede ring in de cirkel, die wordt bepaald door de digitale volwassenheid van de communicatie, digitale samenwerking, kennismanagement en de medewerkersreis,

Dan is er ook nog een ring voor de optimalisatie waarin analytics, KPI’s, metingen, de ‘voice’ van de medewerker en artificial intelligence (AI) worden genoemd. In de vierde cirkel staan de ‘platformen’ businesss process management (BPM), mobiel, e-mail/chat/communicatie, search, intranet/portal en content services.

De vijfde cirkel Leiderschap bevat standaarden, governance, taxonomie en budget, alignment, cultuur en strategie. Allemaal nuttige zaken, maar vanaf ‘Optimization’ is de ordening wat arbitrair en niet helemaal consistent. Taxonomy is een onderdeel van de informatie-architectuur en daarmee van een lagere orde van ‘governance’. En Standards zijn handig maar ook een subonderdeel van je architectuur. Ik had hier Strategy verwacht, maar die staat dan weer een cirkeltje dieper. Daar betreft het eerder een business-strategie en niet zozeer een digitale strategie.

Digital Workplace 2018 - circle

Belangrijkste conclusies DWO-onderzoek

Het belang van een digitale werkomgeving wordt onderkend door 77 procent van de respondenten. 56 procent heeft inmidddels een programma voor de digitale werkomgeving. Maar de grootste uitdagingen zijn het krijgen van voldoende budget, de complexiteit aan initiatieven en de vele silo’s in data en systemen. Opvallend is dat bij de grote meerderheid van de respondenten de IT-afdeling nog steeds de dienst uitmaakt in beslissingen over de DWO.

Het succes van de DWO hangt volgens de respondenten voornamelijk af van de medewerkersbetrokkenheid, de actieve gebruikers van de DWO en de mate waarin de technologie en systemen echt bijdragen aan de de digitale transformatie.

Het rapport heeft zes ‘takeaways’ die ik nog even met je wil delen:

  1. De DWO heeft hoge prioriteit maar om succesvol te zijn is ondersteuning door beslissers hard nodig.
  2. De meeste organisaties staan nog aan het begin van de DWO.
  3. De DWO’s worden beter, maar er is nog veel werk te doen.
  4. Cultuur(verandering) is de sleutel tot succes.
  5. Het meten van de succesindicatoren moet worden gestandaardiseerd.
  6. Er is een sterke behoefte aan betere data en analytics.

[ tekst loopt door na de inforgraphic ]

State of Digital Workplace 2018 - full

Bekijk de CMSWire.com infographic The State of the Digital Workplace 2018. Meer details vind je in het The State of the Digital Workplace Report. Dit rapport krijg je gratis na invulling van je e-mailadres.

Van 17 to 19 juni 2019 organiseren CMS en de DWG de jaarlijkse Digital Workplace conference in Chicago. Als je tijd en gelegenheid hebt, is dit congres zeker de moeite van het bezoeken waard.


Neem deel aan de Europese community van intranetleiders

Wil jij ook vooruit met je intranet of DWO? Wil je leren van andere organisaties? Kom dan naar de volgende Advatera bijeenkomst op 16 oktober 2018 in Utrecht.

In samenwerking met Advatera, organiseren wij bijeenkomsten voor intranetmanagers in een Europese Intranet en Digital Worplace community. Je ontmoet daar andere digitale managers van intranetten en digitale werkomgevingen. Samen kun je ervaringen delen en van elkaar leren.

We ontmoeten elkaar vier keer per jaar in de Benelux, maar je kunt ook elders in Europa aanschuiven en gebruik maken van een besloten extranet.

Schrijf in een voor een gratis proefbijeenkomst