Gratis AI-cursus voor iedereen

Als Kerstcadeau voor alle Nederlands verscheen deze week een gratis cursus over AI (kunstmatige intelligentie), een initiatief van kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven.

De cursus moet Nederlandstalige burgers meer inzicht geven in wat AI nu precies is en wat het voor ons allen betekent. Wie de cursus afrondt, ontvangt een certificaat. De initiatiefnemers hopen 1 procent van de Nederlandse bevolking met deze online cursus te bereiken.

AI voor de leek

De online AI-cursus bestaat uit acht ‘tracks’. Track 1 biedt een eerste kennismaking. Met een aantal teksten, een vraag-en-antwoordinteractie – die niet zo goed werkt – en twee video’s wordt een moedige poging gedaan om aan ‘de leek’ uit te leggen wat AI is. De cursus verwijst ook naar andere bronnen, zoals een filmpje over ziekenhuisrobot TUG.

De wondere wereld van AI

De uiterst sympathieke Jim Stolze neemt ons als een Chriet Titulaar mee in de wondere wereld van de AI. Jim legt onder andere goed uit wat de Turing-test is en hij interviewt diverse experts en robots (!) over het fenomeen AI.

De cursus verwijst regelmatig naar andere bronnen zoals video’s voor meer informatie. Dat doen ze dan wel weer heel ouderwets met structuuraanduiders als “In de bibliotheek staat alles op een rij met links naar meer informatie.” en “Kijk straks eens onder ‘Bijlages’ of klik nu al op de paperclip boven in de hoek!”

 

 

Practice what you preach

De makers hebben naar eigen zeggen hun best gedaan om het begrijpelijk te maken. Van Jim begreep ik dat ze de cursus ook laten testen door MBO-studenten. Ik ben heel benieuwd wat daar uit komt, want naar mijn idee is de training veel te ingewikkeld en abstract voor de gemiddelde Nederlander.

Het is sowieso ingewikkeld om technologie uit te leggen, zeker als die technologie vrij nieuw is en pas aan het prille begin staan van echte toepassingen met een voor iedereen zichtbare waarde. Maar elke poging is van harte aan te bevelen en dat geldt zeker voor deze sympathieke AI-cursus.

Er zijn wel heel veel verbeterpunten die er hopelijk nog uit worden gehaald. De cursus hapert soms in de Safari-browser. De interactie geeft soms de verkeerde reactie op wat je aanklikt. De structuuraanduiders mogen er echt uit; gebruik een link! Het taalgebruik is ook nog te ingewikkeld en de video’s zijn soms wel erg commercieel en te ingewikkeld.

Volg de AI-cursus

Handig voor informatieprofessionals

De Nederlandse AI-cursus is wel handig voor informatieprofessionals om eens door te nemen. Sommige elementen en video’s zijn zeker te gebruiken voor je eigen praktijk, bijvoorbeeld als uitleg aan je collega’s.

Wie meer verdieping wil, kan eens kijken naar de Google AI-cursus, die veel meer op de techniek achter AI ingaat.

De Nederlandstalige AI-cursus is geïnspireerd op de Engelstalige AI-cursus uit Finland. Deze cursus is naar mijn mening beter dan ‘onze’ AI-cursus. Er zitten weliswaar geen video’s in met pratende hoofden, maar de teksten, de vragen, de interactie en de presentatie zijn veel en veel beter dan wat de Nederlandstalige AI-cursus op dit moment biedt.

Wie een academische titel in AI wil behalen, kan zich melden bij zowat elke hoger onderwijsinstelling. Wie niet de tijd heeft, maar wel de financiële middelen kan een online opleiding volgen zoals de MBA Artificial Intelligence van de Coventry University.