AI is een grote leugen

De hype rondom AI (Artificial Intelligence) gaat ook in 2019 onverminderd door. Als informatieprofessionals nemen wij de hooggespannen verwachtingen en angsten over kunstmatige intelligentie natuurlijk met een grote korrel zout.

Het is inmiddels een cliché geworden: beelden en citaten uit SciFi-boeken en -films als inspiratie en duiding van de mogelijkheden van AI. Maar SciFi is ‘science fiction‘. Leveranciers, implementatiepartners en zelfverklaarde goeroes presenteren ‘AI first’ alsof het een tool is die je kunt inzetten om je organisatiedoel mee te bereiken. Onzin!

Vergeet AI, het gaat om algorithmes. En daar gebeuren veel mooie – en niet zo mooie – en innovatieve dingen mee, maar het is geen kunstmatige intelligentie. De echte AI-experts weten dat als geen ander en Dr. Data legt dat volgens mij heel goed uit in zijn video A.I. Is a Big Fat Lie.

Dr. Data legt in 30 minuten uit wat de ontwikkelingen in algorithmes, machine learning en deep learning zijn, wat zo irritant is aan die AI-spookverhalen en hij geeft talloze argumenten die je helpen om de AI-hype te ontkrachten.

De kleren van de keizer

Het is echt de moeite waar om naar zijn verhaal te luisteren. Hij doet het op een leuke manier waarin hij graag de boel een beetje opjut. En hij zegt gewoon waar het op staat. De robot Sophia van Hanson Robotics was gewoon een valse publiciteitsstunt waar heel wat mensen in trapten.

Dit soort stunts doen de perceptie van technologische veranderingen meer kwaad dan goed. Iedereen doet mee met de hype, want men wil niet achter blijven. Totdat er een kind of Dr. Data zegt dat de keizer geen kleren aan heeft …

Bekijk de aflevering A.I. Is a Big Fat Lie met een volledig transcript van Dr. Data’s verhaal.