AI kan praten, dichten en grappen maken, maar mensen hebben geen interesse

De grote uitdaging van Artificial intelligence (AI) is om te praten, denken, bewegen en handelen als een mens. Met name als een AI zich verbaal uit, komt de technologische vernieuwing voor mensen wel heel dicht bij.

Maar vaak blijft het bij een ‘gadget’ die in het begin veel stof doet opwaaien maar die een jaar later al weer blasé is. Ga jezelf na: hoe vaak communiceer jij nou met veel plezier met een chatbot?

De Dichter des Technologielands: Poem Portrait

De nieuwe AI-website PoemPortraits van Google kan zelfstandig gedichten maken; het creëert coupletten die zo vaag en onzinnig zijn dat ze zo in Candlelight kunnen worden voorgelezen.

Dramatiek is Google niet vreemd. De website opent plechtstatig met: “An experiment at the boundaries of AI and human collaboration. Donate a word to become part of an ever evolving collective poem and create your own POEMPORTRAIT.”

Het algoritme heeft 20 miljoen woorden uit 19e eeuwse poëzie bestudeerd (in AI-taal: ‘deep learned’). Als je een woord typt, maakt ‘hij’ een kort gedicht voor je en plakt dat op een foto die de camer van je neemt. Ik typte ‘blossom’, sloeg de selfie stap over en kreeg dit resultaat. Wel geinig, toch?

PoemPortraits - blossom

AI is zo grappig als je oom

Je hebt vast een oom of buurman of collega die denkt dat hij heel gevat en grappig is. Ach ja, dat hoort bij de kleine ergernissen van het leven. Maar nu hebben sommige lieden het idee opgevat dat AI meer menselijk overkomt als er een beetje humor in zit verweven.

Een pun generator (vrij vertaald: taalgrapjesgenerator) moet dit voor elkaar krijgen met ‘puns’ als “The greyhound stopped to get a hare cut.” Hieronder zie je hoe dat algoritme werkt.

Pun-AI-Inline.

Ik vond ook nog de video AI is Learning How to be Funny op Digg om al dan niet vrolijk van te worden.  😉

Lees het artikel The Comedian is in the machine. AI is now learning puns van Gregory Barber voor meer uitleg over de werking van ‘grappige’ AI.

Ken je de Google ‘Duplex’ Assistant nog?

Een jaar geleden waren veel mensen lyrisch over Google’s demonstratie van hun AI assistent. De machine maakte zelfstandig een afspraak bij de kapper.

De promotievideo die Google vervolgens maakte lijkt heel aantrekkelijk. Maar … hebben mensen echt niet een minuut de tijd om een kapper of restaurant te bellen of te mailen te appen? En hoe is het voor die kapper of restaurantmedewerker om de hele tijd door een machine te worden gebeld?

Volgens het Verge-artikel One year later, restaurants are still confused by Google Duplex van Natt Graun hangen kappers en andere dienstverleners de telefoon op als zij door een machine worden gebeld. “Sometimes because they’re creeped out by how lifelike it sounds.”

Niets is een mislukking in het experiment met de mens

Wij mensen zijn gewoon proefkonijnen in deze experimenten. Zoals we aan bots moeten ‘bewijzen’ dat wij zelf geen bots zijn door zebrapaden en verkeerslichten te markeren. Die informatie wordt ingezet voor zelfrijdende auto’s te ‘deeplearnen’. Tsjakka!

Google en andere technologiebedrijven blijven nieuwe technologie inzetten om uit te proberen wat werkt en wat niet werkt met ‘echte’ mensen. Aan sommige dingen moeten mensen nog even wennen, andere dingen werken gewoon niet. En soms moet iets gewoon anders worden. Het is dus niet de vraag óf we ooit met machines praten, maar wannneer en in welke vorm. De tijd zal het leren.