Culture 500 Research: Leer hoe de leidende organisaties scoren op hun bedrijfscultuur

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een goede organisatiecultuur leidt tot betere financiële prestaties en een hogere mate van innovatie. Maar hoe meet je cultuur? En hoe kun je de ene organisatiecultuur met de andere vergelijken en scoren?

Het Culture 500 research team verzamelde drie jaar lang de reacties van 1,2 miljoen medewerkers en interpreteerde al die teksten met behulp AI- en expertanalyses. Dit leverde een samenhangend cultuurbeeld op dat verder gaat dan anekdotes en persoonlijke observaties van managers.

Cultuur grijpbaar en vergelijkbaar maken

Cultuur is een van de belangrijkste indicatoren voor de kans op welslagen van de digitale transformatie. Maar cultuur is vrij ongrijpbaar. Daarom zijn dit onderzoek en deze online benchmark zo interessant voor iedereen die bezig is met verandermanagement in een digitale transformatie.

In de online benchmark kun je zoeken op specfieke organisaties en sectoren. Je kunt ook twee of meer organisaties met elkaar vergelijken.

MIT Cultural Value 2019 - comparison

9 dimensies van organisatiecultuur

Minstens zo interessant zijn de negen dimensies van organisatiecultuur waarop de diverse organisaties worden gescoord en vergeleken. Dit zijn Agility, Collaboration, Customer (centricity), Diversity, Execution, Innovation, Integrity, Performance en Respect. Elke dimensie wordt kort uitgelegd en is voorzien van enkele alternatieve benamingen, zoals ‘Operational excellence’ als synoniem voor ‘Execution’.

MIT Cultural Value 2019 - 9 Values

De klantgerichtheid en ethiek van Amazon

Dankzij de benchmark kun je voor tientallen organisaties bekijken hoe zij scoren op de negen dimensies, zoals klantgerichtheid. Je kunt ook met een klik verder kijken hoe elke organisatie op deze dimensie presteert ten opzichte van concurrenten in dezelfde sector.

Kijk bijvoorbeeld hoe Amazon presteert op het gebied van klantgerichtheid. Op klantgerichtheid scoort Amazon vrij hoog. Maar op integriteit scoort het bedrijf laag.

MIT Cultural Value 2019 - Amazon customer

MIT Cultural Value 2019 - Amazon integrity

 

 

 

 

 

 

 

De innovatiekracht van de Tech Giants

Er is zoveel te klikken en ontdekken in de Culture 500 dat ik het moet laten bij nog een laatste inzicht: de innovatiekracht van de technologische giganten (zonder Alibaba). Amazon scoort hoog op innovatie, evenals Samsung dat een hogere cyclus van innovaties kent. Apple scoort als middenmoter maar blijft achter in de innovatiefrequentie.

MIT Cultural Value 2019 - Tech Giants innovation.

Je kunt ook organisaties met elkaar vergelijken in de ‘Most Admired Industry’. Je vindt daar het alomtegenwoordige Amazon, maar ook Nike, Apple, Starbucks, UPS, 3M, Salesforce en P&G.

Ga aan de slag

Enfin, er is zoveel uit deze benchmark te halen dat ik je aanraad om zelf eens een kijkje te nemen. Lees vooral ook het online onderzoeksrapport dat de methodiek en de resultaten uitlegt.

Als je dit onderzoek in pdf-formaat wilt nalezen, kun je het rapport kopen voor USD 18,95.

Gebruik deze benchmark voor je eigen digitale transformatie

Voor communicatie- en informatieprofessionals zijn dit soort onderzoeken en benchmarks een handige manier om de discussie over cultuur, innovatie, klantgerichtheid, flexibiliteit en zeker ook integriteit aan te gaan. Ook als jouw organisatie niet in deze benchmark voorkomt.

Ik zou deze negen cultuurdimensies en de scores van de diverse organisaties gebruiken in de communicatie met het management en collega’s om de nodige veranderingen in organisatiescultuur grijpbaar en bespreekbaar te maken.