Combineer Design, Lean én Agile Thinking in je digitale transformatie

In hun zoektocht naar digitale transformatie gebruiken organisaties vaak een raamwerk of methodiek om hun probleem op te lossen. Maar even vaak lost die methodiek het probleem niet op en dan springt men weer naar de volgende nieuwste hippe methodiek. En de volgende. En … de volgende.

Het probleem is dat organisaties denken dat ze die ene methodiek voor alles kunnen gebruiken. Dat willen de diverse coaches en consultants in Scrum, Lean management, Agile, Lean Startup, Kanban, Lean SixSigma, Design Thinking en noem maar op ons ook heel graag laten geloven. Maar het werkt niet, want de problemen zijn te complex.

De dogmatische man met de hamer

In plaats daarvan is het een combinatie van methodieken die je kan helpen bij de uitdagingen van disruptie, digitale transformatie en innovatie. Door één methodiek te kiezen maak je het probleem juist erger. Want in het begin hobbelt iedereen achter die werkwijze aan, raakt gefrustreerd, verliest tijd en energie, gelooft er niet meer in en verliest op een gegeven moment het vertrouwen in welke ‘oplossing’ dan ook. “Daar gaan we weer!”

Het gezegde “voor de man met de hamer is alles een spijker” geldt te vaak voor al die enthousiastelingen die al dan niet na een cursus helemaal ‘into’ hun methodiek zijn. Die methodiek heeft zeker meerwaarde in bepaalde toepassingen. Maar het is geen goed idee om dogmatisch één methodiek te gebruiken en daar hoe dan ook aan vast te blijven houden.

Combineer Design thinking met Lean en Agile thinking

Deze afbeelding van het Nordstrom Innovation Lab (Nordstrom is een Amerikaans warenhuis) laat heel mooi zien hoe je Design Thinking, Lean Startup en Agile kunt combineren. De oranje lijn is de weg die je aflegt met Design thinking, de gele lijn is het Lean proces en de reeks blauwe krullen is het Agile proces.

DesignThinking Lean Agile

Leren, verbeteren, innoveren en echt luisteren

Lean richt op het continu leren en verbeteren om echte waarde te creëren voor de klant. Wat geen waarde creëert is verspilling. En verspilling moet worden vermeden en geëlimineerd. Er zijn overigens diverse varianten van Lean – Lean Management, Lean SixSigma en Lean Startup – maar in de basis komen ze op hetzelfde neer. Agile helpt ontwikkelteams bij het verkrijgen van de beste uitkomsten met behulp van technologie door constant waarde te leveren en zich aan te passen aan de veranderende behoefte van de klant. Design thinking denkt vanuit het perspectief van de klant en verdiept zich volledig in het probleem dat de klant heeft en bedenkt daar een oplossing voor.

Dit is een cyclus van luisteren, experimenteren, leren, verbeteren, innoveren en weer luisteren en verder die nooit eindigt en die de organisatie in een waarde’flow’ brengt. De Sunglass iPad App Case Study van Nordstrom Innovation Lab laat mooi zien hoe die combinatie van methodieken in de praktijk werkt.

Meer over Design Thinking, Lean Startup en Agile

Als je meer wilt weten drie methodieken dan kan het artikel Design Thinking, Lean Startup and Agile: What is the difference? van Nicolò Mantini je op weg helpen. Hij legt de drie methodieken goed uit en laat ook zien hoe je de drie kunt combineren. Daarbij volgt hij het Gartner-model dat ik iets minder goed vind dan het Nordstrom-model, omdat het Nordstrom-model Agile echt in het Lean-proces plaatst.

Maar ik wil niet dogmatisch overkomen, dus kies zelf maar.

DesignThinking-Lean-Agile - Gartner

En bekijk ook de video Design Thinking, Lean Startup and Agile: What is the difference? waarin de drie methodieken – zonder geluid – worden uitgelegd.


Schrijf in voor de training Procesmanagement (BPM)

BPM SpecialistIn november 2019 geeft Erik Hartman weer de 4-daagse training Business Process Management. Je krijgt hier alle instrumenten, methodieken en best practices in handen om de waarde en efficiëntie van je processen continu te optimaliseren.

Je leer hoe je de digitale transformatie succesvol kunt maken door je te richten op operationele excellentie van de organisatie, waarbij ook Lean, Kanban, Scrum en andere methodieken langs komen.

In de eindopdracht werk je aan je eigen project. Zodat je na afloop direct aan de slag kunt bij je organisatie.

Schrijf vandaag nog in!