De noodzaak van digitale transformatie

De roep om digitale transformatie wordt steeds luider. En dat geluid komt niet alleen van consultants die een graantje mee willen pikken in de hype, maar ook van ‘board members’ van de grootste organisaties in de wereld.

Directies en C-level managers zien met schrikogen aan hoe het ene na het andere bedrijf met een internationale reputatie verdwijnt, wordt overgenomen of failliet gaat. Ze zijn bang dat ze zelf de volgende zijn als ze niet aanhaken op de digitale revolutie. Het is dan interessant om mensen op dat niveau over digitale transformatie te horen praten en met Tom Siebel komen we wat dat betreft ‘dicht bij het vuur’.

Digitale transformatie

Tom Siebel is de oprichter van Siebel Software, wat in de jaren ’90 van de vorige eeuw een vrij revolutionaire CRM-oplossing was. Eenmaal uitgekocht door Oracle is ‘billionaire’ Tom niet op zijn lauweren gaan rusten, maar is hij doorgegaan met IT-innovaties.

Tom is nu CEO van C3.ai, een bedrijf in AI-technologie dat klanten heeft als 3M, Shell, grote bankene en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij heeft onlangs het boek over digitale transformatie gepubliceerd met de veelzeggende subtitel ‘Survive and Thrive in an Era of Mass Extinction’.

Overleven in de kaalslag

Tom is natuurlijk wel een ‘sales man’ die weet hoe hij zijn verhaal moet brengen. En zijn enorme netwerk van hooggeplaatste mensen en mediacontacten helpt ook een handje. De man heeft zoals ze het in de VS zeggen: ‘Street credibility’. Dus mocht hij bij CNBC zijn verhaal komen doen over de digitale transformatie.

Tom Siebel - CNBC

Tom vertelt daar in 6 minuten wat digitale transformatie is, waarom we echt met z’n allen ‘aan de bak’ moeten en hij noemt ook enkele voorbeelden van bedrijven die het naar zijn zeggen goed doen (en daar zitten heel toevallig ook zijn klanten tussen) en bedrijven die de boot hebben gemist of de boot dreigen te missen.

De setting van dit interview is puur financieel. Van elk bedrijf verschijnt ook de ‘Market cap’ in beeld en de interviewers stellen scherpe vragen. Zo praten ze over IBM dat de cloud heeft gemist en met Watson niet echt een deuk kan maken. En over General Electric dat voor USD 7 miljard investeerde en geen enkel resultaat behaalde.

Het is oorlog!

In het interview geeft Tom aan dat er nu veel te weinig wet- en regelgeving is. Wat hem betreft moeten overheden gaan optreden en regels opleggen wat betreft ethiek, privacybescherming en beveiliging.

Tom is ook heel resoluut in zijn uitspraak over China: “Er is een AI-oorlog gaande tussen de VS en China.” Hij hoopt dat de VS wint, maar zijn non-verbale uitdrukking spreekt boekdelen. Je kunt van de man vinden wat je wilt, maar dit is wel iemand waar veel CEO’s en andere leiders naar luisteren.

Digital Transformation boek

Tom Siebel - Digital transformation

Persoonlijk lees ik alles wat los en vast zit over digitale transformatie. En ik spreek zoveel mogelijk mensen in mijn netwerk die hier concreet mee bezig zijn. En het liefst met managers en directieleden.

Tom beschrijft het fenomeen digitale transformatie met CEO’s en leiders voor ogen. Dus het boek ‘Digital Transformation’ van Tom Siebel heb ik besteld en het ligt op de stapel ‘te lezen’. Als het echt interessant is, zal ik er zeker nog over berichten.