De kunst van het schrijven

Goed schrijven is een kunst en niet iets dat je er ‘even’ bij doet. Gewoonweg iets neerpennen en op het internet publiceren doet meer kwaad dan goed. Schrijven is een prachtig vak dat je kunt leren op de universiteit, een hogeschool of in de praktijk. 

Maar of je nou beginnend schrijver bent of doorgewinterde redacteur, het blijft een uitdaging om complexe zaken eenvoudig op te schrijven. Of om eenvoudige dingen ook eenvoudig te houden.

Dus is het fijn als als doorgewinterde schrijvers Angus Montgomery and Sarah Stewart van Government Digital Services (GDS) over hun vak praten en tips geven voor jong en oud.

GOV.UK - Podcast writing with bar

Deze 10 praktische schrijftips kun je wat mij betreft vanaf vandaag nog toepassen. Zelf zie ik wel een paar ‘dingetjes’ die ik wat scherper in de gaten moet houden, dus ik was wel blij met deze tips.

  1. Maak je ‘punt’ – typ geen letter totdat je weet wat je wilt zeggen en waarom moet het worden gezegd.
  2. Schrijf het op zoals je het zou zeggen – schrijf het op zoals je het een vriend – of je moeder – zou uitleggen die geen expert is in het onderwerp.
  3. Hang niet de slimmerik uit – gebruik geen ingewikkelde woorden en zinsconstructies om te laten zien hoe geweldig jouw taalgevoel is.
  4. Laat je ‘ding’ zien! – laat zien waar je over hebt, leg uit hoe het werkt en gebruik geen metaforen.
  5. Jij bent niet wat je schrijft – maak wat je schrijft zo duidelijk en effectief mogelijk, het gaat niet om jou.
  6. Deel je werk – vraag collega’s om hun reactie op wat je schrijft.
  7. Ga heen en lees! – door te lezen leer je wat goed en wat slecht is geschreven (de auteurs geven de tip om vooral poëzie te lezen).
  8. Begin nooit met een lege pagina – schrijf alvast iets op; een werktitel, wat trefwoorden, iets over je doelgroep, maar in elk geval iets – en werk dat verder uit.
  9. Genoeg is genoeg – heb je je ‘punt’ (zie tip 1) gemaakt? kan er nog iets weg zonder de essentie te verliezen?
  10. Blijf menselijk – Goed leren schrijven kost tijd, dus wees niet te hard voor jezelf en blijf open voor reacties van anderen op je schrijfstijl.

Lees het Engelstalige artikel en beluister de podcast ‘On Writing’.