Koeien met VR headsets maken betere melk

Je weet dat de digitale transformatie echt doorslaat als ook dieren aan de beurt zijn om te ‘profiteren’ van de laatste technologische ontwikkelingen.

In Rusland krijgen koeien een speciaal aangepaste ‘virtual reality’ (VR) bril opgezet om te kijken of de stemming – en de melkproductie – van de koe is verbeterd.

The Matrix voor koeien

De koeien zien met die aangepaste VR-bril een gesimuleerd zomers weideveld met kleuren die ook door de koe kunnen worden waargenomen. Dat blijkt beter voor de koe te zijn dan het uitzicht op de binnenzijde van een stal.

En het blijkt te werken, want koeien zijn met die bril op minder angstig en ze zijn ook blijer. De melkproductie is nog niet significant toegenomen, maar er zijn plannen voor nader onderzoek.

Koe met VR headset

Meer informatie lees je op de website van het Russische ministerie van Landbouw en een Engelstalig artikel van Engadget.

The Matrix voor koeien mensen

Nu we dit met koeien doen, is het volgens mij niet lang wachten op de eerste initiatieven voor mensen. Kijk je vanuit je woonkamer uit op een geluidswal? Zet je VR-bril op. Heb je überhaupt geen raam in je deelappartementje van 2 bij 2 meter? Zet je VR-bril op!

De wet van technologie is: als de mogelijkheden er zijn, worden ze benut. De scheidslijn tussen ‘in real life’ (IRL) en ‘virtual reality’ (VR) wordt in elk geval steeds dunner, tot hij helemaal wegvalt. Daar zullen wij mensen aan moeten wennen en onze weg in moeten vinden. Letterlijk.

VR als revalidatiemiddel

Vandaag las ik een artikel in het Financieel dagblad over VR. In de zorg wordt VR ingezet om mensen met onder andere nekklachten te revalideren. Lees het artikel Virtual reality is nu vooral voor de arts en automaker.

De consumentenhype over VR is wel over, dus stappen VR-bedrijven over op de zakelijke markt. waar echte toepassingen worden ontwikkeld. Met name in die auto-industrie, de filmsector, het onderwijs en de zorg.