Het mooie van voorspellingen is dat ze meestal niet kloppen

Zo rond de jaarwisseling is het weer de tijd van de voorspellingen. De meeste van die voorspellingen komen echter niet uit. Of ze pakken heel anders dan voorzien. Althans, dat blijkt dan achteraf.

David Lavenda laat in My Prediction for Technology in 2020? Predictions Will Fail zien hoe grappig die veel te optimistische of veel te myopische (met een beperkte blik) voorspellingen zijn.

Technologie bepaalt niet alles

Onverwachte ontwikkelingen en het meest onberekenbare dier: de mens hebben een sterke invloed op hoe technologie uiteindelijk wordt toegepast. Zelfs de bedenkers van historische technologische uitvindingen zoals de radio, de televisie, de telefoon en de computer hadden eigenlijk nauwelijks een idee van het toekomstige gebruik.

De telefoon werd in de begindagen in de markt gezet als ideaal middel om het laatste nieuws te horen. Of te weten te komen wanneer de volgende kerkdienst was of wanneer de eerstvolgende trein vertrok. Zelfs ‘spirituele heling op afstand’ was mogelijk.

De radio werd rond 1900 gepromoot als een uiterst moderne manier van op afstand vergaderen. Totdat overheden de radiofrequenties gingen vastleggen. De computer was in het begin een apparaat waarop huisvrouwen het menu van de dag konden programmeren. Allemaal voorspellingen die te veel vanuit het perspectief van dat moment werden gedaan.

We zitten er nog steeds naast

Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten en lachen om die miskleunen. Maar ook in deze tijd regent het niet waar te maken en ronduit belachelijke voorspellingen.

Zo zouden we in 2020 al overal zelfrijdende auto’s zien. En al in 2012 maar zeker in 2020 zouden mensen voornamelijk interacteren met ‘intelligente systemen’.

2020 is sowieso een magisch jaar waar allerlei ambitieuze plannen op zijn gericht. Je hebt vast meegedaan aan een project met ‘2020’ in de titel waar Maar als vanzelf zie je die datum al verschuiven naar 2025. En raad eens wat dat over 5 jaar zal zijn: 2030. Inderdaad. In 2020 en daarna 3D-printen we alles thuis, zelfs ons eigen huis. En ook virtueel draait in 2020 volwaardig mee: AR (augmented reality) is dit jaar zo volwassen dat overal AR-toepassingen worden aangeboden.

Oftewel: neem alle voorspellingen met een flinke korrel zout. Maar volg wel de trends en ontwikkelingen. Wees daarbij niet verbaasd dat technologie opeens heel anders kan worden ingezet. Of plotsklaps kan verdwijnen en jaren later – soms in een andere vorm – weer terug kan komen. Het is allemaal mogelijk. In de toekomst.

David verwijst in zijn artikel naar allerlei bronnen waar je deze voorspellingen kunt vinden. Leuke stof voor Nieuwjaarsborrels. Lees het CMS Wire-artikel My Prediction for Technology in 2020? Predictions Will Fail van David Lavenda.