Zeekat met 3-D bril bewijst gevoel voor diepte

Mensen en de meeste zoogdieren hebben een dieptegevoel, maar inktvissen niet. Hoewel, sommige inktvissen zien toch diepte. Dat bleek met een 3D-brilletje te bewijzen.

Een groepje onderzoekers vermoedde dat katvissen wél diepte zien. Zij zetten een exemplaar van deze inktvissenfamilie in een waterbak met zicht op een beeldscherm. En op dat beeldscherm verschijnt een sappige prooi die de katvis moet vangen.

Schiet maar raak!

Een katvis ‘schiet’ zijn tentakels naar zijn prooi en moet dus goed kunnen inschatten hoe ver de prooi is om niet te missen. Maar met de 3D-bril op kreeg de hongerige katvis de prooi in verschillende kleuren aangeboden, waardoor steeds een van de twee ogen van de katvis werd verblind.

Uit dit experiment bleek duidelijk dat de katvis beide ogen nodig heeft om zijn afstand tot de prooi in te schatten om die te kunnen grijpen. Maar het experiment roept ook vragen op, want katvissen verwerken de visuele informatie duidelijk anders dan mensen.

Niet iedereen gaat hetzelfde om met dezelfde informatie

Dat geeft maar weer aan dat dezelfde informatie niet voor iedereen hetzelfde is of dat dezelfde informatie door iedereen op dezelfde manier wordt verwerkt. Althans, we moeten nog ontdekken of dat ook voor mensen geldt en wat daar de verklaring voor is.

De trend is dat we met meer ‘augmented’ middelen informatie gaan waarnemen en verwerken. Dan is het cruciaal om te weten wat de verschillen in waarneming en verwerking zijn bij mensen. Ik hoop hier nog meer onderzoek over te vinden en zal daar zeker over bloggen.

Lees het NYT-artikel Yes, This Cuttlefish Is Wearing 3-D Glasses.