Wat is business process management?


Business process management (BPM) is een raamwerk voor het beschrijven, analyseren, optimaliseren, simuleren en observeren van informatie- en organisatieprocessen.

BPM heeft een levenscyclus, die loopt van het identificeren van processen via ontdekken en analyseren naar optimaliseren, simuleren, implementeren en observeren en weer teug naar ontdekken.

BPM levenscyclus

  • Identificeren – benoem alle processen en plaats ze in een procesarchitectuur en procesportfolio
  • Ontdekken – beschrijf alle processen in een ‘as is’ model
  • Analyseren – analyseer bottlenecks en loops en stel de requirements vast
  • Optimaliseren – ontwerp een ‘to be’ model
  • Simuleren – boots ‘live’ de geoptimaliseerde processen na
  • Implementeren – breng de geoptimaliseerde processen in werking via een uitvoerbaar procesmodel
  • Observeren – evalueer de processen tegen de  prestatie-indicatoren
  • Ontdekken – ga via ‘ontdekken’ terug de levenscyclus in

BPM voor continue procesoptimalisatie

Business procesmanagement werkt dus cyclisch. Het idee is dat processen continu worden geoptimaliseerd. Dit maakt BPM een essentieel onderdeel van elke digitale transformatie.

Business process management gaat er vanuit dat elk proces een uitkomst heeft. En de waarde van die uitkomst wordt bepaald door de klant. BPM wil de uitkomst van het proces verbeteren zodat het meer waarde heeft. Daarmee draagt het bij aan de operationele excellentie van de organisatie, maar ook aan de klantbeleving of ‘customer experience’ (CX) en de medewerkersbeleving of ‘employeer experience’ (EX).


Gratis poster ‘Naar een continue procesverbetering’

BPM levenscyclus TIMAF 2018TIMAF heeft de levenscyclus van business procesmanagement opgenomen in een handige poster.

Je vindt hier alle fasen van de BPM levenscyclus, die loopt van het identificeren van processen via ontdekken en analyseren naar optimaliseren, simuleren, implementeren en observeren en weer teug naar ontdekken.

Je kunt deze poster gebruiken om je collega’s en opdrachtgevers uit te leggen wat procesmanagement allemaal inhoudt en hoe je naar optimale processen toewerkt.

Bekijk de poster Naar een continue procesverbetering (A3, .pdf)


BPM SpecialistBPM-training

In april en november geeft Erik Hartman een 4-daagse BPM-training. Je krijgt hier alle instrumenten, methodieken en best practices in handen om de waarde en efficiëntie van je processen te optimaliseren.

Schrijf vandaag nog in!


Hou je op de hoogte met de TIMAF nieuwsbrief   

RELATIE BPM MET INFORMATIEMANAGEMENT

EIM levenscyclusBPM heeft een directe relatie met enterprise informatiemanagement (EIM). Enterprise informatie heeft namelijk geen bestaansrecht als het niet verbonden is aan een organisatieproces. Vergelijk informatie zonder proces als een vis zonder water.

Alle fasen in de EIM levenscyclus staan namelijk in het teken van het organisatieproces. In een organisatieproces wordt informatie ingezet om een doel te bereiken. Organisatieprocessen werken effectiever en efficiënter als het management van de enterprise informatie goed verloopt.

Organisaties die hun enterprise informatie procesmatig inzetten, bereiken eerder hun doelstellingen. Door informatiemanagement in te richten volgens de EIM-levenscyclus, krijgen organisatie meer vat op de informatie en daarmee op het organisatieproces.


4-DAAGSE TRAINING BUSINESS PROCESS MANAGEMENT (BPM) VOOR INFORMATIEPROFESSIONALS

procesanalyse

Organisaties die hun organisatie- en informatieprocessen goed op orde hebben en snel kunnen optimaliseren, behouden een voorsprong op hun concurrenten. De TIMAF BPM training geeft inzicht in de vereiste methodieken om dit te realiseren.

Na afloop van de training BPM voor informatieprofessionals heeft de cursist alle instrumenten in handen om een procesanalyse uit te voeren, aanbevelingen te doen ter verbetering en de organisatie te ondersteunen om die aanbevelingen ook daadwerkelijk uit te voeren.

IMG_0086.JPG

4-daagse training € 2.980,- per persoon, ook als in-company mogelijk | meer informatie

Schrijf nu in voor de BPM-training!

Button_inschrijven_groen